A TUI tovább növelte bevételeit Közép-Európában

Forrás: turizmus.com

 2019. január 05. 00:31

A kontinens legnagyobb turisztikai vállalatcsoportja elsősorban a szállodapiaci eredményeinek és a hajózási üzletágának köszönheti sikereit.

A gyenge németországi eredmények dacára a cég a fő, közép-európai piacán 2018-ban növelni tudta profitját, miközben a szálloda- és hajózási ágazatban az üzleti eredmények új magasságokba juttatták a cégcsoport nyereségét.

Európa legnagyobb turisztikai vállalatcsoportja vegyes képet nyújtott jelentésében a nagy piacairól, míg a nagy haszonkulccsal működő hajózási és szállodabiznisz továbbra is a fő profittermelő. A TUI adózás előtti eredménye 10,9 százalékkal, 1147 millió euróra nőtt 2017-hez képest, míg a forgalma 6,3 százalékkal bővült, több mint 19,5 milliárd euróra.

A cég a jövőben is folytatja a befektetéseket és a növekedést

Fotó: turizmus.com

A Hotels & Resorts üzletág profitja 19,4 százalékkal duzzadt 426 millió euróra, beleértve a spanyol szállodacsoport, a Riu 390 milliós eredményét. A hajózási üzletág profitja 27 százalékkal bővült, 324 millió euróra, amely magában foglalja a TUI Cruises 181 millió eurós árbevételét.

A Markets &Airlines szegmens, amely tartalmazza a tour operatori tevékenységet és a légiközlekedési ágazatot valamennyi piacon, éves szinten 5,3 százalékkal növekedett, csaknem 17 milliárd euróra, miközben az utasszám 4,7 százalékkal bővült, 21,1 millióra.

Ebben az ágazatban azonban a nyereség 14 százalékkal visszaesett, 452 millió euróra.  A TUI ez utóbbit arra vezeti vissza, hogy a Brexit miatt gyengélkedik a font, azon kívül elhúzódtak a francia légi irányítók munkabeszüntetései, illetve túlfűtött az észak- és közép-európai piac.

A középső régió (Németország, Ausztria, Svájc és Lengyelország) piaca 8,7 százalékkal bővült, az utasok száma pedig 7,8 százalékkal 7,7 millióra emelkedett 2018. szeptember végéig.  Az északi régió (Egyesült Királyság, Skandinávia és a kanadai, valamint oroszországi vegyesvállalatok) mindössze 3,8 százalékos forgalomnövekedést produkált, az adózás előtti eredménye pedig 26,5 százalékkal zuhant, ám ez a 254 millió euró még mindig majdnem háromszor akkora összeg, mint amennyi a középső régió nyeresége. A nyugati régió (Franciaország, Belgium, Hollandia) árbevétele 2,2 százalékkal gyarapodott.

A TUI vezérigazgatója, Fritz Joussen az eredmények bemutatásakor azt mondta, hogy a cég a jövőben is folytatja a befektetéseket és a növekedést. A következő lépés, hogy a TUI-t átvezetik a digitális világba. A TUI igazgatósága 2019-ben is legalább 10 százalékos növekedésre számít, annak ellenére, hogy a téli foglalások jelenleg 1 százalékkal elmaradnak a tavalyitól, és az átlagos értékesítési árak is mérséklődtek 2 százalékkal.

TUI