A turistabuszok helyzetének alakulása

Forrás: turizmus.com

 2017. április 27. 17:01

A pesti rakpart feltúrása, széles sétányok kialakítása, a Liget-projekt és a Budai Várnegyed felújítása aggodalommal tölti el a turistabuszok üzemeltetőit, az utazási irodákat és számos más turisztikai vállalkozást. A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal mai ülésén bővebb tájékoztatást kapott a szakma.

A Pesti alsó rakpart

A Lánchíd déli szakaszán nem alakítanak ki buszparkoló-helyeket – mondta el Strang Tamás, a BKK Zrt. Innovációs szakértője. – Ezeket a BKK szeretné az északi oldalon tartani, ezáltal a Kossuth tér és Duna Aréna közötti szakaszon több parkolóhely kerül kialakításra. A felújítás várhatóan 2017 nyarára fejeződik be. Itt 6 méter széles gyalogos sétány, két forgalmi sáv és a parti oldalon párhuzamos parkolás lesz biztosított.

A tervezett buszparkoló-helyek (várható átadás: 2017 nyár)

Fotó: BKK

Ezen a szakaszon háromszor kettő buszparkolási lehetőség kerül kialakításra, melyek mindegyike reggeli 5 és 7 óra között közös rakodóterületként szolgál az áruforgalmi- és a turistahajók részére. Ezen időszaki igényt folyamatosan elemzik és az általános igényekhez és kihasználtsághoz igazítják. A Carl Lutz rakparton a fentiek mellett 10 buszférőhely várja majd a turistabuszokat a Bessenyei utca és a Vág utca között.

A tervezett buszparkoló-helyek (várható átadás: 2020)

Fotó: BKK

A 2020-ra tervezett, RAK-PART fantázianév alatt futó beruházás keretein belül szintén kétszer egy sávos forgalmi út lesz kialakítva, egy parkolósávval kiegészítve. Az Id. Antal József rakparton öt, a Belgrád rakparton hat férőhely kerül kialakításra, melyekből szintén 1-1, az akkor meghatározott időben közös rakodási területként szolgál majd.

 

A megújult vári rendszer

A várkerületben 2016-ban négy fel- és ugyanannyi leszállási pont volt kialakítva, melyeknél 4,5 perc benntartózkodás megengedett. A 2017-es szabályozás a kerületi Önkormányzat hatáskörében jelenleg is egyeztetés alatt áll.

A várakozó buszok részére a Dózsa György téren és környékén, a Krisztina körúton és a Mészáros utcánál összesen 50 autóbusz megállása lesz biztosított 2017-ben. Naponta átlagosa 260 autóbusz fordul meg a várnegyedben, amely száma szezonban még magasabb, így Strang Tamás elmondása szerint a buszparkolók számának bővítése folyamatos téma.

A Lánchíd utca egyirányúsítása északi irányban a regisztrációs pont működtetéséhez szükséges. Itt, a tavalyi évhez hasonlóan élőerős irányítási rendszer fog működni.

2017-re tervezett 50 parkolóhely

Fotó: BKK

A Palota úton a férőhelyek száma 27-ről 15-re csökkent a kihelyezett tűzcsapok okán. A hosszútávú elképzelések között szerepel például a a Palota út mentén, a Tábor utcai csomópont átépítésével egy autóbusz forduló kialakítása, illetve a Fehérvéri bástya alatt elhelyezett fogadóépület és nagy kapacitású lift kiépítése, mely a Fehérvári kaputól szállítaná az utasokat a Budai Várba.

A tervek között szerepel még egy online foglalási rendszer kialakítása, lerövidítve ezzel a várakozási időt és megkönnyítve a turista csoportok útjának tervezését.

 

A Liget-projekt hatása a turistabuszokra

A korábban szigorú szabályokat enyhítendő több szakmai szervezetnek együttesen sikerült elfogadtatni, hogy a a turistabuszoknak továbbra is megállási lehetőséget biztosítsanak a Város Ligeten belül. A terület ugyanis eddig is magas kapacitást folytatott le, amely a Liget további funkcióbővítésével csak növekedni fog.

Tervezett turistabusz-útvonal a Ligetben

Fotó: BKK

A tervezet ezáltal aszerint módosult, hogy minden Városligeti látványosság környékén rövid távú le- és felszállási pontok kerülnek kihelyezésre, a Szabolcs utcában pedig kialakításra kerül egy 37 férőhelyes parkoló. Ezt a Liget kiszolgálására alakítják, ezáltal a Műcsarnok mellett megszűnő 25 férőhelyes parkoló funkcióját nem tudja átvenni, ennek a helyszínét továbbra is keresik.

A nemzetközi induló buszok részére az M3-as autópálya-Hungária körút csatlakozásában, mely tömegközlekedéssel kiválóan megközelíthető, egy 40 buszparkoló-hellyel rendelkező P+R parkolót alakítanak ki.

Kapcsolódó cikkek