A turistabuszosok támogatását kérik a kormánytól a fuvarozói érdekképviseletek

Forrás: MTI

 2020. december 11. 13:47

A kormány támogatását kérik a turisztikai autóbuszos személyszállító kis- és középvállalkozók megsegítésére a fuvarozói érdekképviseletek a válság túléléséhez, az újrainduláshoz, a költségek csökkentéséhez, a képzett munkaerő megtartásához és visszaszerzéséhez.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) pénteki nyílt levelében úgy fogalmaz a szektor érdemi támogatás nélkül maradt.

Az idei piacfelügyeleti díj eltörlését üdvözlik, ugyanakkor a szektornak további – a turizmus-vendéglátó és utazásszervező szektorhoz hasonló – támogatásokra van szüksége, mivel a különjárati autóbuszos személyszállító kkv-k tevékenysége – a munkásszállítások egy részétől eltekintve – megszűnt.

A nagy értékű, többségében hitellel terhelt buszok az év eleje óta forgalomból kivonva állnak, a jelenlegi jogszabályok által biztosított ideiglenes kivonási lehetőségük rövidesen kimerül – írták, hozzátéve: a szektor még talpon maradt képviselői utolsó tartalékaikat élik fel. A meghosszabbított hitelmoratórium lejártáig a turisztikai szektor nemzetközi érdemi beindulása nem várható, így a hitelek fedezetét kitermelni képtelen szolgáltatói körben 2021 közepétől tömeges válsághelyzet várható.

A nagy értékű, többségében hitellel terhelt buszok az év eleje óta forgalomból kivonva állnak

Fotó: 123rf.com

Az érdekképviseletek ezért szeretnék, ha a különjárati belföldi személyszállítási szolgáltatás áfája 5 százalékra csökkenne, és lehetőséget kapnának a hitelmoratórium opcionális hosszabbítására a jövő évre.

Szeretnék elérni, hogy az idén novembertől bevezetett 50 százalékos bértámogatást terjesszék ki azokra az autóbuszos személyszállító cégekre, amelyek forgalma a 2019-hez képest legalább 30 százalékkal csökkent. A forgalomból történő ideiglenes kivonás lehetőségének jövő év végéig automatikus meghosszabbítását is kérik a cégek részére.

Mint írják, a turizmus újraindulásakor kiemelt lesz a munkaerőhiány kezelése, ezért indokoltnak tartják a gépjárművezető-képzés (C, D, E) visszaemelését az OKJ rendszerébe, és az állam által finanszírozott, magasabb szintű képesítések megszerzését az autóbuszvezetők részére.

Kormányzati beavatkozást kérnek az érintett járműállomány biztosítási módozatainak rendezésére. Ezen belül a casco biztosítások szüneteltetésének lehetőségét, vagy a kgfb-rendszerének felülvizsgálatát emelték ki az irreálisan magas díjajánlatok miatt, ezekkel a jelenleg bevétel nélküli cégek szembesülnek.

„A felelős kormányzati döntések, és az autóbuszos személyszállítók részére nyújtott, javasolt intézkedések biztosíthatják, hogy a turizmus újraindulásakor egy kedvezményekkel életben tartott, megerősített magyar autóbuszos szolgáltatói kör álljon az utazni vágyó milliók rendelkezésére, és a magyar gazdaság nemzetközi összevetésben ezen a téren is győztesként élje túl a válságidőszakot” – hangsúlyozzák.