A turistákat is figyelmezteti a Magyar Kullancsszövetség

 2014. április 28. 15:22

A napokban sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesülete, hogy idén minden korábbinál nagyobb kullancsinvázió várható az enyhe tél miatt.

Dr. Ócsai Lajos az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője kiemelte, hogy európai viszonylatban a Kullancsencephalitis elleni védőoltás Magyarországon a veszélyeztetettek még a 30%-os átoltottságot sem éri el. Felhívta a figyelmet a Lyme-kór veszélyeire is, mivel a Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Részletezte a Lyme-kór tüneteinek sokszínűségét, mely a diagnosztikát nehezíti, és beszélt a szúnyogok jelentette veszélyről is, többek között, hogy a kontinensünkön megjelent malária felbukkanhat hazánkban is. Kiemelte a megelőzés, a védekezés fontosságát.

Dr. Varga Károly gyermekorvos a kullancsok okozta fertőző betegségekről és prevenciós lehetőségeiről tájékoztatta a sajtó munkatársait. Javaslata és tapasztalata szerint a Picaridin tartalmú készítmények nyújtanak hatásos védelmet a szúnyogok –és a kullancsok ellen.

Az egyesület elnöke, Dr. Kapiller Zoltán előadásából kiderült: a közelmúltban állatorvosokból álló munkacsoport feltérképezte az országot, és egyes területeken 50%-ban fertőzött kullancsokat talált, melyek közül 95%-ban Lyme-kór fertőzöttséget mutattak ki.