MUISZ-vacsora: Ujhelyi István a turizmus jelentőségéről

Forrás: turizmus.com

 2017. március 27. 21:07

Március 27-én, teltházzal zajlott a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szakmai vacsorája a Vadrózsa Étteremben.

A MUISZ-vacsora szakmai előadásait Márk Emese, az Emirates Sales Executive munkatársa nyitotta meg, majd Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának turizmusért felelős alelnöke folytatta a sort.

A legnagyobb veszély az ágazatra nézve az internetes platformok térhódítása

Fotó: Nagy Márton

A magyar politikus többek közt elmondta, hogy a turisztikai ágazat szabályozását az Európai Unió a nemzeti kormányok hatáskörében hagyta, ő azonban azon dolgozik, hogy az Unió mint szervezet ismerje fel, a turizmus meghatározó jelentőségét és tegyen lépéseket az ágazat sikeréért a többi földrész térhódításával szemben. Az Unióban a turizmus ma a harmadik legjelentősebb gazdasági ágazat, az uniós GDP 10 százalékát termeli meg, és a foglalkoztatottak több mint 5 százaléka a turizmusnak köszönheti munkahelyét.

Ujhelyi István elmondta azt is, hogy 2018 a kínai és európai turisztikai kapcsolatok éve lesz, és minden remény megvan arra, hogy sikerüljön elfogadtatni azt a javaslatot, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címhez hasonlóan minden évben legyen Európa Turisztikai Fővárosa is.

A jelenlévők munkájának fontosságát kiemelve Ujhelyi István elmondta, hogy a közelmúltban egy nemzetközi turisztikai fórumon komoly felvetésként hangzott el, hogy a legnagyobb veszély az ágazatra nézve az internetes platformok térhódítása, mert ezek az utazók számára ugyan könnyű elérhetőséget és nagy választékot kínálnak, ugyanakkor kiiktatják a szakmai garanciákat nyújtó utazási irodákat, sőt, ha valamiért egyszer összeomlanak, akkor az egész ágazatot magukkal ránthatják.