A turizmus mentheti meg a 80 százalékos inflációval küzdő török gazdaságot

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 04. 17:51

Törökország turisztikai bevételei csaknem megháromszorozódtak 2022 második negyedévében, miközben az első fél évben a külföldi látogatók száma megközelítette a 2019-es szintet. A beutazó turizmus révén jelentős mennyiségű deviza áramlik a rendkívül magas inflációval sújtott török gazdaságba.

A fellendüléshez, amely a járvány csúcspontján bevezetett szigorú korlátozások feloldását követően következett be, hozzájárult a líra árfolyamának csökkenése is.

A török nemzeti valuta tavaly 44 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, 2022-ben pedig eddig 27 százalékot, így Törökország egyre olcsóbbá válik a külföldi turisták számára – írja a Reuters.

 

A turizmus lassan eléri a 2019-es számokat

Az adatok szerint a líra zuhanását gerjesztő gazdasági problémák miatt a belföldi turizmus lemaradt a nemzetközi turizmus mögött, mivel a jelenleg közel 80 százalékos éves infláció felemészti a törökök rendelkezésre álló jövedelmét. Viszont a nemzetközi utazóknak köszönhetően – a török statisztikai intézet adatai szerint – a második negyedévben az idegenforgalmi bevételek 190 százalékkal, 8,72 milliárd dollárra emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Mehmet Ersoy turisztikai miniszter szavai szerint Törökország idén 37 milliárd dolláros idegenforgalmi bevételre számít és 47 millió turista fogadására törekszik a tavalyi 35 milliárd dollár és 45 millió turista után. Ennek teljesítésével elérnék a 2019-es adatokat, amikor a turizmus 34,5 milliárd dollárral járult hozzá a török gazdasághoz. A turisztikai bevételek létfontosságúak Törökország gazdasága számára, mivel a központi bank nettó devizatartalékai 20 éves mélypont közelébe süllyedtek.

Júniusban a Törökországba érkező külföldi látogatók száma az egy évvel korábbihoz képest 145 százalékkal, több mint 5 millióra ugrott, az első fél évben pedig 16,37 millióra, ami 186 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest – közölte a szaktárca.

 

A magas infláció visszafogja a belföldi turizmust

Törökország éves inflációs rátája júniusban megközelítette a 80 százalékot, ami az elmúlt két évtized legmagasabb szintje. A fogyasztói árak júniusra 78,6 százalékkal emelkedtek 2021 júniusához képest, amit az élelmiszerek és italok, valamint a közlekedés drágulása okozott. Az élelmiszerárak egy év alatt csaknem megduplázódtak, míg a szállítási költségek 123 százalékkal emelkedtek – ismerteti a török statisztikai intézet adatait a CNN Business.

Ennek következményeként a belföldi turisták éjszakai tartózkodással járó utazásainak száma az első negyedévben mindössze 6,1 százalékkal, 8,8 millióra nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

torokorszag_123rf

A külföldi turisták özönlenek Törökországba, a belföldiek számára azonban nagyon megdrágult a nyaralás

Fotó: 123rf.com

Egy marmarisi szállodaigazgató, Fahri Tan szerint az üzemeltetők költségei 150-200 százalékkal nőttek. Mint elmondta, sok török a közlekedési és egyéb kiadások meredek emelkedése miatt igyekszik kevesebbet költeni, és szállodai tartózkodás helyett inkább házat vagy lakást bérel az Airbnb-n.

 

A külföldi turistáknak megfizethető a török nyaralás

Míg a belföldiek számára túl nagy költséget jelent egy szállodai nyaralás, addig a külföldieknek a szolgáltatások drágulása ellenére is megfizethető maradt Törökország. A líra az amerikai dollárhoz képest év eleje óta több mint 20 százalékot veszített értékéből, így a kedvező árfolyam a világ más részein élők számára Törökországot még vonzóbb nyaralási célponttá tette, főként ha all inclusive utakról beszélünk, amelyek esetében egyéb költségekre nem is kell számítani az országon belül.

A nemzetközi turizmus további fellendülése némi enyhülést hozhat a gazdaságban, mivel növeli a devizabevételeket és támogatja a lírát.