A turizmus révén is nőtt az idén a magyar szolgáltatásexport

Forrás: MTI

 2019. május 31. 12:38

Csaknem kétmilliárd euró többletet termelt a szolgáltatások külkereskedelme az első negyedévben, derül ki a KSH jelentéséből. A többlethez a magyar turizmus is jelentős mértékben hozzájárult.

Az idei első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 4,5 százalékkal, importja 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az aktívum 1,943 milliárd euró volt, 134 millió euróval több az egy évvel korábbinál - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export értéke 5,863 milliárd euró, az importé 3,920 milliárd euró volt. Az aktívum közel négytizede a szállítási szolgáltatásokból, 37 százaléka pedig a turizmusból származott, amelynek első három havi teljesítményéről itt írtunk.

Az idegenforgalmi aktívum 91 millió euróval 717 millió euróra nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, miután a bevételek 10,6, a kiadások 5,1 százalékkal nőttek.

A szállítási szolgáltatások exporttöbblete hasonló összeggel, 97 millió euróval 745 millió euróra nőtt, az export 14,3 és az import 13,9 százalékos növekedése eredményeként. A bérmunka szolgáltatások 502 millió euró exportbevételt és 442 millió euró exporttöbbletet hoztak, ami 23 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Budapest nemzetközi népszerűsége jelentősen hozzájárul a magyar szolgáltatásexport bővüléséhez

Fotó: Pixabay

Az üzleti szolgáltatások egyenlege 51 millió euróval romlott és szerény 3 millió euró deficitbe fordult, mert az export 2,5, az import viszont csak 0,4 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől.

A szolgáltatásexport 72, míg az import 78 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította le Magyarország, ebben a viszonylatban 1,2 milliárd euró többlet keletkezett - tette hozzá jelentésében a KSH.

A legfontosabb partner Németország volt, amely 19 százalékkal részesedett a forgalomból, a második Egyesült Államok 8,5 százalékos arányban részesedett a szolgáltatások külkereskedeleméből.