A turizmuskutatás perifériáján

Forrás: turizmus.com

 2018. április 03. 17:00

A hazai városnéző kisvonatok turisztikai szerepét és desztinációnkénti jellegzetességeit vizsgálták térinformatikai módszerekkel a Turizmus Bulletin legfrissebb számában.

Horváth Zoltán, Köbli Ádám és Morva Tamás kutatása az aktuális turizmusföldrajzi vizsgálatok köréből kiszoruló, ugyanakkor a frekventáltabb városi desztinációk kínálatában szinte mindenhol fellelhető és népszerű attrakció, a városnéző kisvonat turisztikai térben betöltött szerepét vizsgálja.

Jelen tanulmány egy nagyobb kutatási témakör része, amelyben a hagyományos, hosszú évtizedek óta a turisztikai kínálat részét képező, de a jelenkori, modern kutatási témák által kevésbé érintett és divatos területeket (városnéző kisvonatok, szuvenírek, utcai performance-ok – ’busking’) vizsgálják jelenlegi turisztikai súlyuk, megújulási lehetőségeik és a legújabb trendek függvényében. Áttekintik a városnéző kisvonatok általános turisztikai jellemzőit, a termékcsoportok szerinti eltérő sajátosságaikat és komplex térinformatikai elemzéseket végeznek a kisvonatok útvonalai, megállóhelyei, a látnivalók és a szálláshelyek elhelyezkedésének összefüggésében. A turizmuskutatásban is egyre jelentősebb szerepet kapó GIS eszközkészlet segítségével olyan összetett eredményeket lehet kapni, amelyek a különböző rétegek és eredménysorok komplex értelmezését és megjelenítését teszik lehetővé.

A városnéző tatai kisvonat

Fotó: osztalykirandulas.hu

A szerzők esettanulmányként három speciális, és a hazai turisztikai piacon domináns termékcsoport egy-egy meghatározó turisztikai kereslettel rendelkező települését választották ki. A legtöbb turistát vonzó, magas minőségű hazai egészségturizmus példájaként Sárváron; a balatoni, szezonálisan kiemelkedő vízparti turizmus esetében Keszthelyen; és a kulturális- és természeti értékekre épülő városi turizmus képviselőjeként Tata városában elemezik a kisvonatok szerepét és a turisztikai kínálatra gyakorolt hatásait.

A teljes tanulmány elolvasható ITT.