A turizmust is segíti a szlovén határon épülő kerékpárút

Forrás: turizmus.com

 2018. március 24. 10:25

Jövő áprilisra elkészül a Lendvadedest Lendvahosszúfaluval összekötő két kilométeres útszakasz.

Letették a Zala megyei Lendvadedes és a szlovéniai Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) között épülő kerékpáros összeköttetés alapkövét – adta hírül a Magyar Építők szakportál. A 2 kilométer hosszú utat a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. építi megi nettó 371,44 millió forintért.

A megvalósítás két részből áll: egyrészt a Csente irányába haladó meglévő helyi közúti szakasz épül át 915,5 méter hosszan, másrészt egy ehhez csatlakozó 979,43 méteres új szakasz készül el, ami végül eléri a szlovéniai aszfaltozott közutat. A burkolat zajszegény, kis gördülési ellenállású aszfalt lesz, a tervezés során a biodiverzitás megőrzése és a természeti értékek védelme hangsúlyos.

A lendvai Vinarium kilátótorony, ahonnan négy országra rálátni

Fotó: MTI

A beruházásra azért van szükség, mert a bekötőút Rédics – Dedeskecskés belterületi határán véget ér, a szomszédos Lendvakecskés településrész irányába, a szlovén határ felé csak rossz állapotú földút vezet, határátlépésre nincs lehetőség. A Zala Megyei Önkormányzat Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatában partnerként részt vevő NIF Zrt. így a rédicsi Tenke-hegy és a szlovéniai Lendva-hegy között önkormányzati kezelésbe kerülő kerékpározható közutat épít ki.

A szlovén-magyar határrégió aprófalvas, sűrűn erdővel borított területe, az egyes települések közötti kis távolság és zömében alacsonyabb forgalmú közúthálózat jó lehetőséget kínál a kerékpározásra. Az elmúlt években több fejlesztés is szolgálta a kerékpáros turizmus bővítését, azonban még nem alakult ki a határrégió egészét lefedő, összefüggő és jelölt útvonalhálózat. A területen áthaladó EuroVelo 13 Vasfüggöny nemzetközi kerékpáros útvonal és a meglévő kisebb hálózati elemek újak létesítésével történő hálózatba kapcsolása is ezen törekvést segíti – írja a Magyar Építők.

Klemen Potisek, a Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára elmondta: „A fenntartható mobilitás egyre fontosabb manapság. Szlovénia célul tűzte ki az üvegházhatású gázok csökkentését 2030-ig. Ezt elektromos autók használatával, és aktív mobilitással szeretnénk elérni, ezért is támogatjuk a bicikliutak és sétautak fejlesztését. Regionális szinten 123 milliárd forint értékű beruházás zajlik. Szeretnénk elérni, hogy az 5-10 km-es távolságokat az emberek gyalog vagy biciklivel tegyék meg.”