A vallási turizmusról (is) beszéltek a MUISZ közgyűlésén Esztergomban

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 31. 14:37

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) Esztergomban, a Szent Adalbert Rendezvényközpontban tartotta 91. közgyűlését augusztus 31-én.
Elsőként Molnár Judit, a MUISZ elnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a város polgármesterét, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatóját, az MTÜ vallási turizmus programigazgatóját, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány főtitkárát, a VIMOSZ elnökét, a MaReSz főtitkárát, a német, a szlovák és a tunéziai turisztikai hivatal magyarországi képviselőjét.

Molnár Judit, a MUISZ elnöke köszönti a megjelenteket

Fotó: turizmus.com


Hernádi Ádám polgármestere köszöntőjében elmondta többek között, hogy a pandémia legnagyobb áldozata Esztergomban is a turizmus, ugyanakkor kiemelte, hogy így legalább volt idejük és energiájuk a fejlesztésekre koncentrálni. Megújult, illetve a közeljövőben megújul a teljes belváros, ennek részeként a Szt. István Gyógyfürdő és a Fürdő Szálloda. Biztatónak nevezte, hogy 2021 nyarán soha nem látott mértékben nőtt a belföldi turizmus Esztergomban.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere a turizmus kiemelt szerepéről beszélt

Fotó: turizmus.com

 

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója megköszönte a MUISZ elnökségének, és személy szerint Molnár Judit elnöknek az együttműködését, aktivitását és javaslatait a pandémia nehéz hónapjaiban. Reményét fejezte ki, hogy a megújult Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia válságálló eszközrendszerrel segíti mind a turizmus állami irányításának, mind szakmai szervezeteinek munkáját. Emlékeztetett arra, hogy az 5,5 milliós beoltotti létszám elérését követően, július elején elindult az MTÜ forgalomerősítő kampánya, elsősorban az európai küldőpiacokon.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója kiemelte a nyári és őszi forgalomélénkítő kampányokat

Fotó: turizmus.com

Beszélt arról is, többek között, hogy az őszi és a téli időszakban további forgalomélénkítő kampányokkal készülnek, amelyek a megszokott üzeneteken túl olyan események köré csoportosulnak, mind a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, az MTV European Music Awards díjátadója, vagy a V4-es magyar elnökségi év.

Kiemelte még a 2021. évi Study Tour Pályázati Alapot, amelyre cégenként maximum 3 millió forintra, összesen 50 millió forint értékben pályázhatnak azok a MUISZ-tagok, amelyek idén kiemelt partner státuszt kaptak.

Kovács Viktória házigazdaként ismertette a Szent Adalbert központ megannyi turisztikai lehetőségét

Fotó: turizmus.com

Kovács Viktória, az esemény házigazdája, a Szent Adalbert Rendezvényközpont igazgatója örömmel üdvözölte személyesen is a MUISZ tagjainak képviselőit. Röviden bemutatta a három fő egységből – a 800 férőhelyes rendezvényközpontból, a közel 200 személy elszállásolására alkalmas Hotel Adalbertből, valamint az akár 400 fős ültetett étkezést is kiszolgálni képes Prímás Pincéből – álló komplexumot.

Treer Éva, az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda turisztikai vezetője a kínálat folyamatos fejlesztéséről beszélt

Fotó: turizmus.com

Treer Éva, az év elején alakult Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda turisztikai vezetője többek között elmondta, hogy a Budapesttől Szentendrén és Visegrádon át Esztergomig nyúló egyházmegye 198 plébániát – köztük híres és ismert templomokat, valamint kis, rejtett kincseket – foglal magába, nem beszélve a felbecsülhetetlen értékeket bemutató egyházi múzeumokról és könyvtárakról. Miközben még ma is folyik az értékkincsek feltérképezése, nagy hangsúlyt fektetnek a saját, tematikus programok kialakítására és az egyedi, minőségi ajándéktárgyak fejlesztésére – hallhattuk.

Szontagh Szabolcs, az MTÜ vallásturisztikai programigazgatója a találkozások kultúrájának fontosságáról beszélt

Fotó: turizmus.com

Szontagh Sabolcs, az MTÜ vallásturisztikai programigazgatója – aki a turizmus állami irányításában vállalt szerepe mellett református lelkész – többek között arról beszélt, hogy a világturizmus 30 százalékában jelenik meg a vallási identitás. Magyarországról szólva, komoly sikerként említette, hogy a Turizmus 2.0-ként ismert, a kormány által nemrégiben elfogadott, megújult turizmusfejlesztési stratégia négy alappillér közül az egyik a vallási turizmus.

Ismertette azt a felmérést, amely szerint Magyarországon mintegy 4000 egyházi értékkincs található, ezek közül 230 tekinthető reális, vallásturisztikai célpontnak, köszönhetően – többek között – a sokszínű egyházi jelenlétnek.

A 2018-ban alakult vallásturizmus programiroda igazgatója kiemelte az utazásszervezőkkel való együttműködés fontosságát, s úgy fogalmazott, hogy a vallásturizmus nem más, mint a találkozások kultúrája.

Közel telt ház a 300 főt befogadni képes Szent István teremben, a MUISZ 91. közgyűlésén

Fotó: turizmus.com