A vallási turizmust is népszerűsíti a Vidékjáró

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. augusztus 05. 19:47

Kolostori termékek vására, Nyitott templomok napja, zarándokutak, vallási turisztikai csomagajánlatok, szerzetesrendek szolgáltatásai – a Vidékjáró marketingegyesülés 2014-ben a szakrális műemlékeket és a szerzetesrendek turisztikai attrakcióit is népszerűsíti.

A második éve működő Vidékjáró országos marketingegyesülés immár 29 szervezetet fog össze hálózatszerűen a vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítésére. Csizmadia Gábor projektmenedzser két újdonságról is beszámolt keddi sajtótájékoztatójukon. Tematikus napjaik és egyéb programjaik mellett immár komplex turisztikai csomagajánlatokat, egynapos szervezett buszos utakat is kialakítottak, közösen az idén tavasszal bejegyzett, Sári Éva által vezetett Aliter Tours utazási irodával, amely értékesíti azokat. Ezenkívül felfrissítették a Vidékjáró honlapját, ezen a héten már tesztüzem módban elérhető. Szerkesztőségünk kérdésére a projektmenedzser elmondta: a marketingegyesülés teljesen saját erőből, csupán a csatlakozott civil szervezetek támogatásával működik, eddigi pályázati próbálkozásaik sajnos nem jártak sikerrel.

A Vidékjáró egyes tematikus napjai 2014-ben a szerzetesrendekre és azok kínálatára épül, amelyek szintén bemutatkozási lehetőséget kaptak a sajtótájékoztatón, nemcsak programjaikkal, hanem termékeikkel is. A tájékoztató stílusosan a Kisboldogasszony templomban (Egyetemi templom) orgonakoncerttel indult, majd a pálos rend Papnövelde utcai könyvtárának meglátogatásával folytatódott.

Augusztusban jeles nap Nagyboldogasszony napja, ehhez kapcsolódik a Pannonhalmi Főapátságban augusztus 15-én induló Gyógynövényhét. Ennek keretében az idei évben másodszor rendezik meg augusztus 16-án és 17-én a kolostori termékek vásárát és nyitják meg a magyar világörökségek utcáját, ahol a három bencés apátság mellett a premontrei és a kismarosi ciszterci nővérek mutatják be monostori termékeiket, illetve olyan világörökségi helyszínekkel lehet „találkozni”, mint Tokaj, Hollókő vagy a Hortobágy.

Minden év szeptember harmadik hetében, idén szeptember 20–28. között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált, azaz a Szakrális Művészetek Hetét, amelynek küldetése a közös pontok keresése, a párbeszéd megindítása a vallások, világnézetek között. Rendhagyó abban is, hogy színvonalas programjait a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a koncertektől a színházi előadásokig ingyenesen látogathatja a nagyközönség. A hét kiemelt eseménye lesz a Nyitott templomok napja szeptember 20-án.

Szakrális értékeink megismerését immár hat zarándokút is segíti az országban, ezek mindegyike fix útvonallal, állandó jelzésekkel és szálláshálózattal rendelkezik. A Gyöngyök útja, a Magyar Zarándokút, a Mária-út, a Szent Erzsébet-út, a Szent Jakab-zarándokút és a Szent Márton-út közös Zarándokpont információs irodát is üzemeltet Budapesten, a Horánszky utcai Párbeszéd Házában.

Míg a szerzetesrendek egyes termékei egyre ismertebbek a piacon, szolgáltatásaik kevésbé. Ezt a hiányt pótolja a Servitor Pro Multis Kft. új szolgáltatása, amely a szerzetesrendi intézmények termékeiről és szolgáltatásairól egy online adatbázist hozott létre és tett elérhetővé a weboldalán, egyelőre excell dokumentum formájában.