A vándorló Prado

Forrás: MTI

 2017. június 27. 12:59

Fennállásának kétszázadik évfordulójára készül a világhírű Prado múzeum, méghozzá olyan programokkal, amelyek a lehető legszélesebb közönséghez hozzák közelebb az intézményt.

Az évfordulós eseménysorozat 2018. november 19-től 2019. december 31-ig tart majd, a széles közönség elérésének egyik módja pedig az lesz, hogy egy-egy hónapra kölcsön adnak gyűjteményükből műtárgyakat más spanyolországi múzeumoknak, még az észak-afrikai spanyol exklávékba, Ceutába és Melillába is visznek műremekeket. A program a Turné Spanyolországban címet kapta.

A vándorló Prado elnevezésű akciójuk keretében pedig kamion járja majd az országot, és a múzeumban található egyik leghíresebb festmény, Diego Velázquez Udvarhölgyek című mesterművéről szóló utazótárlatot viszi el a legtávolabbi helyszínekre is.


A vándorló Prado elnevezésű akció keretében Velázquez Udvarhölgyek című mesterművéről szóló utazótárlat elkerül a legtávolabbi helyszínekre is

 

A hétmillió eurós költségvetésből rendezett évfordulós események között számtalan tárlat szerepel, ezek közül az első a Cirka 1819 nevű kiállítás, amelyen 75 alkotást mutatnak be, körülbelül a múzeum alapításának időszakából. A jövő év novemberétől látható válogatásban mások mellett Goya, Géricault, Turner, Friederich és Delacroix művei szerepelnek.

2019 tavaszán az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatják be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, majd a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei elnevezésű tárlatot.

Külön kiállítást szentelnek a spanyol Francisco Goya rajzainak, és idősebb Pieter Bruegel flamand festő műveinek is, emellett a főépületben kilenc termet szentelnek XVII. századi flamand és holland szobrászok műveinek, és megnyitják az új, Ión galéria nevű részleget.

A bicentenárium alkalmából több szakmai konferenciát is szervez a Prado, emellett koncerteknek is otthont ad az épület, ahol bemutatnak olyan filmeket is, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a múzeumhoz. Ilyen például Milos Forman Goya kísértetei című mozija vagy Fernando Trueba A művész és a modell című alkotása.

Meghirdetik továbbá a mikromecenatúra programot is, amellyel bárki a művészet mecénásának érezheti magát egy szerényebb hozzájárulással is. Az akcióban a múzeumnak adományozható maximális összeg 150 euró.

Az eredeti tervek szerint 2019-re el kellett volna készülnie a múzeum bővítésének, amellyel Norman Foster brit sztárépítészt bízták meg. A Pradót összekötik egy közeli, 17. századi épülettel, így a képtár egy 2500 négyzetméteres kiállítótérrel bővül, ám az 2021 végére készül el a jelenlegi tájékoztatás szerint.

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott.