A vártnál kisebb a turizmus karbonlábnyoma

Forrás: turizmus.com

 2022. december 02. 18:39

A WTTC tanulmánya szerint az utazási-turisztikai ágazat gazdasági növekedése nem feltétlenül jár együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) tanulmánya szerint a globális turizmuságazat 2019-ben az éghajlatot károsító gázkibocsátás 8,1 százalékáért felelt. Korábbi becslések még 11 százalék körülire tették ezt az arányt.

A WTTC ezt sikernek könyveli el – írja a Reise vor9. A tanulmány szerint 2010 és 2019 között az utazási ágazat GDP-je évente átlagosan 4,3 százalékkal nőtt, miközben ökológiai lábnyoma csak 2,4 százalékkal lett nagyobb. A két érték eltérése a szervezet közleménye szerint bizonyíték arra, hogy az ágazat gazdasági növekedése nem feltétlenül jár együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével.

Az ágazathoz köthető gázkibocsátás különböző technológiai fejlesztéseknek és egy sor energiahatékonysági intézkedésnek köszönhetően minden területen egyre kisebb 2010 óta.

A turizmus karbonlábnyoma egyre kedvezőbben alakul 2010 óta

Fotó: 123rf.com

A WTTC jövőre további, az utazási és turisztikai ágazat hatását leíró adatok bemutatására készül. Átfogó környezeti és szociális kutatás eredményeként többek között a károsanyag-kibocsátásra, az energia- és vízfogyasztásra vonatkozó mutatókat határoznak meg, de szociális adatokat is gyűjtenek, köztük az ágazatban dolgozók életkori, jövedelmi és nemi jellemzőire vonatkozóan.