A Viking Sigyn kapitányának letartóztatását indítványozzák

Forrás: turizmus.com

 2019. július 30. 16:46

A Dunán történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a hajóskapitány letartóztatását indítványozza a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleménye szerint az ügyben új fejlemény, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, a nyomozó hatóság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította a szállodahajó kapitányát – írja az MTI.

Az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, ugyanis csak így biztosítható a terhelt jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.

Várhatóan szerdán születik meg a döntés a kényszerintézkedésről.

A Dunába engedik az urnát a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának búcsúztatásán, július 12-én

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A keddi bejelentés előzménye, hogy a Kúria előző nap kihirdetett elvi jellegű határozatában törvénysértőnek minősítette az alsóbb fokú bíróságok döntését, amellyel óvadékot engedélyeztek a szállodahajó ukrán kapitányának. A Kúria döntése után, hétfő délután a rendőrség ismét őrizetbe vette és segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt is gyanúsítottként hallgatta ki a szállodahajó kapitányát.

Mint arról korábban beszámoltunk, május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük.