A világ egyik legnagyobb repülőtere épül Rijádban

Forrás: turizmus.com

 2022. december 13. 10:01

A világ egyik legnagyobb repülőterének megépítését tervezi Szaúd-Arábia Rijádban.

A világ egyik legnagyobb repülőtere épül meg 2030-ra Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban – írja az archdaily.com.

A Szalman király nevét viselő nemzetközi repülőtér területe 57 négyzetkilométer lesz, hat futópályával. A mega-légikikötő kezdetben évi 120 millió utast tud majd kiszolgálni, ez a szám legkésőbb 2050-re évi 185 millióra nőhet, a légiáru-szállítás kapacitása ugyanebben az évben 3,5 millió lesz. Adottságaival a létesítmény a Perzsa-öböl legnagyobb repülőtereivel kel majd versenyre.

Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád a világ egyik legnagyobb logisztikai központjának szerepére pályázik

Fotó: 123rf.com

A repülőtér terveinek elkészítésével a londoni Foster + Partners építészirodát bízták meg. A tervezés egyik vezérelve a szaúdi kultúra és identitás megjelenítése, ami egyedülálló utazási élményt biztosít majd a légikikötőbe érkezők számára. A beruházás a szaúdiak reményei szerint a globális logisztikai csomópontok közé emeli Rijádot, ösztönözve a közlekedés, a kereskedelem és a turizmus fejlődését.

A brit építésziroda dolgozik az ugyancsak szaúdi Red Sea nemzetközi repülőtér tervein is, a Red Sea Project keretében. Egyébként ők az egyik tervezői a Varsó és Lódz városa között felépítendő nemzetközi óriásrepülőtérnek (CPK) is.