A világ legbiztonságosabb helye

Forrás: turizmus.com

 2016. december 06. 17:47

Képzeljük el, hogy utánunk küldetik elhagyott pénztárcánkat, visszakapjuk metrón, vonaton felejtett táskánkat. Nem könnyű elhinni, hogy ez megtörténjen, igaz?

Bizony, létezik egy hely, ahol mindez a hétköznapi valóság. Japán sok szempontból kiérdemelte jó hírnevét, de a közbiztonsága messze földön híres, sokan egyenesen a világ legbiztonságosabb országának tartják. A Japánspecialista utánajárt, mik teszik olyan megbízható hellyé, hogy akár nőként, egyedül is bátran nekivághatunk az utazásnak!

 

A biztonság igen fontos szempont egy utazás során, akár családdal, kollégákkal tesszük, hát még, ha egyedül kelünk útra. Amennyiben nőként úgy döntünk, hogy egyedül szeretnénk felkeresni egy távoli helyet, Japán bizony a lehető legjobb választás. Ott ugyanis a biztonság, a becsületesség nem csak legenda, hanem a mindennapok szerves része, viselkedésük alapja. Olyannyira hivatalos ez, hogy a The Economist tavaly a világ legbiztonságosabb városának Tokiót választotta. A metrón nem kell a zsebesektől félve értékeinket szorongatni, az utcákon nincsenek kéregetők, tolvajok, félelem nélkül lehet a sötét helyeken is mászkálni. Természetesen azon sem kell folyamatosan aggódnunk, hogy hol fognak átverni minket, amikor vásárolunk.

 

A biztonságérzet már érkezéskor kialakul: kihelyezett rendőrbódék minden városnegyedben, katonás rendben működő állomások, csendes utasok, bárhol szabadon hagyott biciklik, akár az autóban hagyott slusszkulcsok. Mindenki betartja a szabályokat, ami a semmi rossz nem történhet velem érzetét kelti. A rossz nyelvek szerint pont emiatt, az Európába látogató japán turistákon gyakorolnak a kezdő zsebtolvajok, mert annyira nincsenek hozzászokva, hogy résen kellene lenniük. További nagy segítség, ha egyedül utazunk, hogy a tömegközlekedés hihetetlenül jól szervezett, minden szükséges információ ki van írva latin betűkkel is.

 

Japánban a bűncselekmények száma alacsony, az utóbbi 10-12 évben gyakorlatilag nem romlottak a statisztikák. Japánban semmilyen szúró-vágó (emberi élet kioltására alkalmas) eszközt nem tarthatunk magunknál. A japán a rendőrség ugyanis bárhol - de különösen a forgalmas turisztikai központokban – és bármikor ellenőrizheti a turistákat, hogy tartanak-e maguknál, a rendőrség szerint veszélyesnek minősülő eszközöket.  Annál is inkább célszerű a békés utat választani mindenben, mert a rendőrségi előállítás a nálunk megszokottnál kisebb vétségekért is előfordulhat, és időtartamában jócskán meghaladhatja a Magyarországon jellemző mennyiséget (akár 23 napig is eltarthat). Sokat hallhatunk a japán szervezett bűnözésről és a jakuzáról, de turistaként ez nem jelent problémát, nem fogjuk érzékelni a jelenlétüket.