A világ legnagyobb reptere lehet az új dubaji légikikötő

Forrás: hvg.hu

 2013. október 29. 13:53

A Wizz Air járata landolt elsőként Dubaj új repülőterén, mely a világ legnagyobb légikikötője lehet, ha 2027-ben teljesen megnyitják.

Vasárnap fogadta az első utasszállító gépet Dubaj új repülőtere, az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér. Az első járat Ferihegyről érkezett, a magyar Wizz Air fapados légitársaság gépe landolt a világ legnagyobb repterének tervezett légikikötőben – jelenti a CNN.

A repülőtér tulajdonosa az állam, ahogyan az 50 km-re északra fekvő Dubaj Nemzetközi Repülőtéré is, mely az Egyesült Arab Emirátusok fő reptere.

A tervek szerint 2017-re már teljes erőbedobással működött volna a reptér, ám a megaprojekt 10 évet csúszik pénzügyi problémák miatt, így a legújabb dátum 2027. Beszámolók szerint a reptérre fordított összköltség több mint 32 milliárd dollár lesz. Kereskedelmi járatokat már 2010 óta fogadnak.

 

A Wizz Air járatát a hagyományoknak megfelelően vízsugárral köszöntötték.

Jelenleg csak egy kifutópálya működik, a tervek szerint ötöt fognak működtetni, évente 160 millió utas és 12 millió tonna rakomány száll itt le.

A világ jelenlegi legforgalmasabb reptere a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtér, mely 2012-ben 95 millió utast fogadott, a Dubaji Nemzetközi Repülőtér 57,7 milliót.