A VIMOSZ tagja lett a MAKSZ

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 25. 14:37

A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MAKSZ) a közelmúltban belépett a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségébe (VIMOSZ). Ebből az alkalomból kérdeztük Sződi Jánost, a MAKSZ elnökét.

Miért érezték fontosnak, hogy belépjenek a VIMOSZ-ba?

Ez egy folyamat része. A szakmai szövetségek elismerik, hogy a rövidtávú gépjárműbérlés is a turizmus része, de belépésünkkel ezt szeretnénk tovább erősíteni. Tavasszal felvettek minket a szövetségek szövetségébe, a Magyar Turisztikai Szövetségbe (MTSZ), és ez volt a következő lépés. A szakmai szervezetek munkájában aktív részvételt tervezünk a közös célok elérése érdekében.

Sződi János, a MAKSZ elnöke

Fotó: MAKSZ

Mennyire érinti a koronavírus-járvány a hazai autókölcsönző-piacot?

Ha végignézzük a fővárosi adatokat, az látható, hogy az enyhe márciusi csökkenést követően április és június között volt a legnagyobb mértékű, 60-70%-os az árbevétel visszaesése a tagjainknál. Júliusban és augusztusban egy picit javult a helyzet, a csökkenés mértéke „csupán" 50%-os volt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az is tény ugyanakkor, hogy vidéken sokkal jobb a helyzet, ott „csupán" 20-40%-os volt a tagjainknál az árbevétel visszaesése.

Sikerült-e az elmaradó külföldieket belföldi ügyfelekkel pótolni?

Az adatokból kiolvasható, hogy április, május és június hónapokban több mint 90%-kal esett vissza a külföldi bérlők száma az egy évvel korábbihoz képest. A legrosszabb májusban volt a helyzet, akkor 97,4%-os volt a csökkenés. Jelentős javulás a nyár végén sem volt tapasztalható, mivel bár javult a tendencia, tehát nőtt a külföldi bérlők száma, júliusban is még közel 70%-os, augusztusban pedig több 60%-os volt a mínusz az egy évvel ezelőttihez képest.

Összességében milyen tanulság olvasható ki az adatokból?

Az adatok megerősítik, hogy a rövid távú autókölcsönzés a turizmus része, villámgyorsan követi annak alakulását. Ahogy a reptéri forgalom kezdett emelkedni, úgy emelkedett a tagjainknál is a forgalom. Az is látható, hogy a belföldi turizmus hatása a mi területünkön olyan minimális, hogy nem jelent megoldást a jelenlegi gondjainkra. Ez körülbelül tíz százalékot tett ki az összes forgalomból, ráadásul Budapesten érezhető ez a legkevésbé.

Mi várható a következő hónapok során?

A nyári halvány forgalomemelkedés után a szeptemberi határzár újra csökkenést prognosztizál a rövid távú autókölcsönzésben, ezért a munkaerő megtartása és a szakmai potenciál átmentése érdekében szükség van kormányzati segítségre, a járulékterhek csökkentésére és/vagy a „Kurzarbeit" rendszerének újbóli bevezetésére. Enélkül nehezen képzelhető el a jövőbeni üzleti és szabadidős turisták profi kiszolgálása és az ország turisztikai bevételeinek Covid19 utáni gyors növelése.

Mit tesznek azért, hogy ezeket a célokat elérjék?

Folyamatosan egyeztetünk a szakmai szervezetekkel (MTSZA, VIMOSZ, MSZÉSZ, MUISZ), támogatjuk ezirányú törekvéseiket és a tárgyalóasztal melletti megoldásban hiszünk.

 

A MAKSZ-ról

A magyar autókölcsönző szakma érdekképviseleteként működő MAKSZ 1995-ben alakult. Tavaly december óta Sződi János vezeti a szövetséget, amelynek jelenleg 22 tagja van.