A Wizz Air is megsínyli a Brexitet

Forrás: Portfolio

 2016. július 06. 15:47

Hatalmasat zuhant a Wizz Air árfolyama a brit népszavazás után, ami nem csoda, hiszen részvényeit a londoni tőzsdén jegyzik, és a légitársaság egyik legfontosabb bázisa is Nagy-Britannia.

A portfolio.hu összeszámolta, hogy a Wizz Air repülőgépei már 121 repülőteret használnak Európa szerte, de ezek közül messze a legforgalmasabb a londoni reptér, ami a teljes forgalom tizedét adja.

A Wizz Air legfontosabb útvonalai is Nagy-Britanniához kötődnek, sok közép-európai munkavállaló és turista érkezik az országba a londoni reptéren keresztül, ezért a Romániából, Lengyelországból és Magyarországról érkező forgalom is jelentős Nagy Britannia felé. Ez a három útvonal közel hatodát adja a teljes forgalomnak.

 

A 2016-ban zárult pénzügyi év bevételeinek legnagyobb része, közel húsz százaléka Nagy-Britanniából származik, amit Olaszország követ 8 százalékkal.

A diszkont légitársaság eredményét euróban teszik közzé, azonban a bevételeinek egy jelentős része fontban keletkezik. A brit fizetőeszköz azonban jelentős leértékelődésen ment keresztül az elmúlt hónapokban, ami negatívan hat a vállalat számaira, és az elmúlt napok mozgásai alapján nem zárható ki a font további gyengülése sem.

Mindez arra kényszerítheti a légitársaságot, hogy magasabb tarifákat szabjon meg, ami viszont tovább rontja a versenyképességét a többiekkel, például a Ryanairrel vagy a Norwegian Airrel szemben.