Évi több tízezer tonna fenntartható üzemanyagot vesz a Nestétől a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 16:17

Megállapodást kötött a Neste és a Wizz Air, amelynek értelmében a légitársaság 2025-től évente 36 ezer tonna fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF) vásárol a finn cégtől.

A megvásárolni kívánt SAF-mennyiség kulcsfontosságú részét képezi a légitársaság környezetvédelmi stratégiájának, amelynek célja, hogy 2030-ra 25 százalékkal csökkentse az egy utaskilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re pedig elérje a nettó karbonsemlegességet.

A Wizz Air éves szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben elérte az eddigi legalacsonyabb értékét, amely 55,2 gramm/utas/km volt.

A Neste évente 36 ezer tonna fenntartható üzemanyaggal szolgálja ki a Wizz Airt a most megkötött szerződés szerint

Fotó: Wizz Air

 

A légitársaság mindeközben folyamatosan cseréli le régebbi gépeit és új Airbus A321neo típusú repülőgépekkel bővíti flottáját, amelyek akár 50 százalékban fenntartható forrásból előállított üzemanyaggal is repülhetnek – olvasható a Neste oldalán.

A Neste fenntartható üzemanyaga 100 százalékban megújuló forrásból, hulladékból, valamint maradék nyersanyagokból, többek között használt sütőolajból és állati zsiradékból készül. Az új típusú üzemanyag használata 80 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár a fosszilis repülőgép-üzemanyagéhoz képest.