A zöld az új sárga

Forrás: turizmus.com

 2019. december 10. 11:09

Környezettudatosságot várnak a fővárosi közlekedési társaságoktól a budapestiek, derült ki a Főtaxi legfrissebb kutatásából.

Gyorsaság, kényelem, költséghatékonyság és környezettudatosság. Egy a közelmúltban készült felmérés szerint ezen szempontok alapján dönt Budapest lakossága arról, hogy mindennapjai során milyen közlekedési eszközt választ.

A környezettudatosság leginkább a fiatalabbak számára lényeges, de minden korosztálynak határozott elképzelése van arról, hogyan lehetne javítani a főváros levegőjének minőségén.

A legtöbben elvárják a közlekedési társaságoktól a környezettudatos működést. A Főtaxi – Budapest legrégebbi és legnagyobb taxitársasága  – a fenntarthatóság érdekében elindítja a Zöldút Programját, amelynek keretében tovább növeli elektromos autóiknak és töltőiknek a számát, és többek között minden évben annyi fát ültet, ahány autója van a flottában – közölték.

A Zöldút Program keretében számos újdonságot vezetett be a Főtaxi

Fotó: Főtaxi

A társaság megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezettek sorrendben ezeket a szempontokat tartották a legfontosabbnak:
– gyorsaság 63%,
– kényelem 53%,
– költséghatékonyság 47%.

Egyharmaduk számára, legfőképpen a 16-29 éves korosztályból, fontos a környezettudatosság. Ezen a téren azonban még nagyon sok a teendő, ugyanis arra a kérdésre, hogy volt-e már arra példa, hogy a magas légszennyezettség miatt letette az autóját, az embereknek csupán 38 százaléka felelt igennel.

Ugyanakkor a fővárosiaknak nagyon is pontos elképzelésük van arról, hogyan lehetne javítani Budapest levegőjén.

A felmérés szerint erre az elektromos autók, valamint a kerékpárok és rollerek használatának elterjedése, a kevesebb autó és a több zöldfelület lehet a garancia. A négy megoldásra közel ugyanannyian (51-54 százalékos arányban) szavaztak.

A budapesti lakosság a főváros útjait használó közlekedési vállalatoktól nagyon határozottan elvárja a környezettudatosságot. A megkérdezettek 79 százaléka a környezetvédelmi szempontokat nagyon vagy eléggé fontosnak minősítette.

Ezt erősíti, hogy taxirendelésnél például a megkérdezettek 73 százaléka élne a döntési lehetőséggel, hogy elektromos/hibrid vagy hagyományos autóval utazzon.

Az emberek egyébként úgy látják, hogy egy közlekedési vállalat úgy tud tenni valamit a környezetszennyezés ellen, ha több elektromos járművet használ, járműveit hatékonyabban üzemelteti és tudatosan használja a különféle közlekedéstechnikai módszereket.

Taxirendelésnél a megkérdezettek 73 százaléka élne a döntési lehetőséggel, hogy elektromos/hibrid vagy hagyományos autóval utazzon

Fotó: Főtaxi

S hogy mindez teljesüljön, a Zöldút Program keretében számos újdonságot vezetett be a Főtaxi. 2019-ben 30 elektromos autó vásárlásával, és egy kedvező bérleti rendszer kidolgozásával új korszakot nyitott a cég, jövőre ráadásul ezt a számot duplájára emelik.

A Budapest Airport taxis parkolójában már most is 5 elektromos töltőt telepítettek, ezek számát 2020-ra a duplájára emelik.

A karbonsemleges autók mellett a flottában jelenleg is több mint 200 hibrid autó van. A társaság sofőrjeit tagdíjkedvezménnyel próbálják ösztönözni, hogy a jövőben elektromos, vagy hibrid autóra váltsanak, így minél előbb elérhessék, hogy az applikációban már zöld autókat is lehessen rendelni.