A350-essel ünnepelte évfordulóját a Lufthansa

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 10. 13:33

Szeptember 9-én, egy látványos alacsony áthúzás után először landolt a Budapest Airporton a legújabb fejlesztésű, szélestörzsű repülőgép az Airbus A350-es, amely a Lufthansa magyarországi jelenlétének 50. évfordulója alkalmából érkezett Münchenből.

A német légitársaság első, Kiel nevű gépe ugyanis 1967. augusztusának végén landolt először Budapesten, bár az akkor Frankfurtből érkező járat még tovább közlekedett Belgrádba. Az Airbus A350-es mostani érkezésével a Lufthansa folytatja közel négy évtizeddel ezelőtt megkezdett hagyományát és a Boeing 737-es, a 747-es Jumbo és az Airbus A380-as után ismét elsőként mutatja be Magyarországon a legmodernebb utasszállítót.


A német légitársaság még 2013-ban döntött 59 ultramodern repülőgép megrendeléséről, listaáron összesen 14 milliárd eurónyi befektetésről, ami minden idők legnagyobb egyösszegű magánberuházása volt a német ipar történetében. Ennek értelmében 34 darab Boeing 777-9X és 25 darab Airbus A350-900 személyszállítóval bővül a Lufthansa Csoport széles törzsű flottája.

Az új Airbus A350-es flotta első tagját még februárban vette át a Lufthansa, azóta már az ötödik gép kezdi meg szolgálatát. A gépek Münchenben állomásoznak, Bostonon, Delhin és Mumbaion kívül szeptember 12-től már Hongkongba is repülnek.

A Lufthansa A350-900-asának fedélzetén 293 fő utazhat: 48 a business, 21 a prémium turista, és a 224 a turista osztályon. Az A350-900 a világ legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb nagy hatótávolságú repülőgépe: 25%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt (100 utaskilométerre vetítve 2,9 liter kerozint) és zajkibocsátása is 50%-kal alacsonyabb a hasonló utasszállítókénál. És ahogy a Budapestre érkező gép utasai is megtapasztalhatták, a fedélzeti kényelemre sem lehet panasz.


Heti 169 Lufthansa-járat Magyarországról

A német fuvarozó nem csupán a Budapest Airport legnagyobb, hagyományos légitársasági partnere, de az egyetlen, amely mind a három hazai repülőtérre repül. Sármellékre heti egy chartert üzemeltet, Debrecenbe pedig immár hetente háromszor érkeznek müncheni járatai. A Lufthansa Csoport összességében heti 169 útvonalat kínál hazai járatain, és évente 1,6 millió utast szállít. De nem csupán a Lufthansa, az Austrian Airlines, a SWISS, a Brussels Airlines és a Eurowings van jelen a magyar piacon, hanem a Lufthansa Technik, a Lufthansa Cargo és a Lufthansa Systems is képviselteti magát Budapesten.

A járat érkezését követő sajtótájékoztatón Peter Pullem, a Lufthansa Csoport Kelet-, Közép- és Dél-Európáért felelős vezetője is hangsúlyozta a régió fontosságát. Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Magyarországon tavaly közel 3,7 millió utast szállítottak a csoport légitársaságai, és idén 7%-kal több, közel 550 járat közlekedik a térség 16 városába.


A Lufthansa hazai fejlődése is figyelemre méltó, hiszen az idei első félév során 12%-kal nőtt a magyarországi utasszám, és az elmúlt 17 évben több mint 11 millió utast szállított – mutatott rá Antal Gábor. A Lufthansa budapesti vezetője az ünnepségen külön megköszönte a légitársaság jelenlegi és korábbi munkatársainak munkáját.

A Budapest Airport is büszke, hogy segíthet a Lufthansának az 50. évforduló megünneplésében, és az A350-es érkezése is jól mutatja, hogy a repülőtér voltaképpen bármilyen gép kiszolgálására alkalmas - mutatott rá Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter a jubileum kapcsán pedig a Lufthansa professzionalizmuson, megbízhatóságon és elkötelezettségen alapuló sikertörténetét hangsúlyozta.


A világ legjobb termináljában

A Lufthansa A350-eseinek bázisát, a müncheni repülőteret a járat kapcsán újságírók és a meghívott vendégek csoportja is megismerhette. Betekintést kaptunk a First Class Lounge exkluzív világába, ahol szinte élményszerűen és tökéletes kényelemben tölthetőek el a várakozás órái. Megismerhettük a tavaly átadott szatelitépülettel alaposan kibővült – és azóta a világ legjobbjának választott – 2-es terminál utasbarát megoldásait, például a pihenést elősegítő ergonomikus ülőhelyeket és a munkavégzésre is alkalmas csendes „szigeteket".

Az átszálló utasok pedig nem csupán rövid időn belül juthatnak el a kapukhoz, de „személyre szabott" útmutatást kapnak, hogy merre is induljanak. A repülőtér informatikai megoldásainak köszönhetően ugyanis minden egyes járat tranzitutasai a kijáratnál elhelyezett kijelzőkről tudhatják meg, hogy a gépükön érkező átszállók melyik kapunál találják meg a csatlakozó járatokat. De az üzemeltetők a helyi közösségeknek is számos eseményt kínálnak a repülőtér hatalmas rendezvényterében, amelyben többek közt karácsonyi vásárokat is tartanak


Ám a repülőtér nem csupán az utasokra, a fenntarthatóságra is gondol, számos innovatív megoldással, és természetes fényekkel. És persze itt a boltok és a vendéglátóhelyek választékára sem lehet panasz...

A müncheni – hivatalos nevén Franz Joseph Strauss – repülőtér már korábban is komoly sikereket ért el, hiszen a Skytrax értékelésen 10 éve Európa legjobb légikikötői között szerepel, és ez a kontinens egyedüli ötcsillagos minősítést szerzett repülőtere, amely tavaly 42 millió utast fogadott.