Abu Dhabi enyhítette a beutazás feltételeit a turisták számára

Szerző: Kaszás Fanni

 2022. január 26. 13:35

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai új információkat tettek közzé a fővárosba való beutazásra vonatkozó követelményekről. Ezek szerint az állampolgároktól eltérően a beoltott turistáknak nem kell igazolniuk a harmadik oltás meglétét ahhoz, hogy beléphessenek Abu Dhabiba.

Abu Dhabiban általában szigorúbb szabályokat alkalmaz a koronavírus megfékezésére, mint szomszédja, Dubaj, ezek a szabályok azonban nehezen voltak áttekinthetők,  ezért összegyűjtöttük a jelenleg hatályos előírásokat.

Az emírség nemrégiben jelezte, hogy minden beutazó állampolgárnak és lakosnak igazolnia kell, hogy rendelkezik az emlékeztető oltással ahhoz, hogy teljes mértékben oltottnak tekintsék, és hogy a kormány egészségügyi alkalmazásában megtarthassák a "zöld státuszukat."

Egy ideig nem volt biztos, hogy mindez a turistákra is vonatkozik-e, de a minap Abu Dhabi hivatalos turisztikai honlapján megírták, hogy az új szabály nem vonatkozik a nemzetközi látogatókra, akik akkor is beléphetnek a városba, ha csak két dózist kaptak meg a WHO és a MOHAP (az Emirátusok Egészségügyi Hatósága) által elfogadott vakcinákból.

A fővárosba nyilvános tereibe, köztük a bevásárlóközpontokba és edzőtermekbe való belépéshez minden látogatónak be kell mutatnia egy nemrégiben elvégzett negatív vírustesztet is. A lakosoknak kéthetente kell tesztet végezniük, hogy zöld státuszuk megmaradjon, a turistáknak pedig indulás előtt és érkezéskor kell negatív tesztet produkálniuk. Akkor is tesztelni kell a turistának, amikor Dubajból utazik Abu Dhabiba.

A beoltott utazók (és a zöld listás országokból érkező, nem beoltott utazók) számára minden karanténkötelezettséget feloldottak, így a tesztkötelezettségen kívül zökkenőmentes a beutazás Abu Dhabiba.

Az utazóknak a beutazást megelőző 48 órában PCR-tesztet kell végezniük. Ezután, az Abu Dhabi nemzetközi repülőtérre való megérkezéskor az utazóknak újabb PCR-tesztet kell elvégezniük (csak a 12 év alatti gyermekek és a hatósági mentességgel rendelkező személyek mentesülnek ez alól). Ez a PCR-teszt a terminálon belül könnyen elérhető és ingyenes, az eredmény 90 percen belül megérkezik. Az utazók a mintavétel után elhagyhatják a repülőteret, és a szálláshelyükön várhatják meg az eredményeket.

A zöld listán szereplő országokból érkezőknek ezután a 6. napon újabb PCR-tesztet kell elvégeznie, ha pedig nem zöld listás országból érkezik valaki, akkor a 4. és a 8. napon kell megismételnie a tesztet. A hivatalosan mentesítetteknek minden hetedik napon negatív PCR-teszt eredményt kell bemutatniuk a "zöld" státusz fenntartásához, míg az oltottaknak kéthetente kell ezt jelezniük.

abudhabi_123rf

A turistáktól csak két oltást követel meg Abu Dhabi, ugyanakkor továbbra is meglehetősen szigorú a járványügyi protokoll a városállamban

Fotó: 123rf.com

A Dubajból vagy más emírségekből Abu Dhabiba érkező, teljesen beoltott nemzetközi utazóknak is ugyanezeket a beutazási irányelveket kell követniük, tehát jelenleg nincs tesztmentes, szabad átjárás más emírségek és Abu Dhabi között.

Ezenfelül minden Abu Dhabiba utazó személyt a határon egy EDE mobil szkennerrel átvilágítanak az emírségbe történő belépés előtt. Akinél a vírus jelenlétére utaló jeleket találnak, ingyenes antigén gyorstesztre küldik, amelynek eredményét 20 percen belül megkapják. Ha a teszt pozitív, az Abu-Dhabiban élőkre 10 nap karantén vár, és egy nyomon követési karszalagot kell viselniük. A pozitív eredményt mutató turistáknak azonban vissza kell térniük abba az emirátusba, ahonnan utaztak, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hatóságot a teszteredményről.

Kapcsolódó cikkek

Dubaj 2022-ben is vár!

2021. december 27.