Adatbázis akadálymentes turisztikai szolgáltatásokról

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 30. 18:15

Október 8-ától új, folyamatosan frissülő online adatbázis lesz elérhető Nyugat-Magyarország tíz megyéjének akadálymentes turisztikai szolgáltatásairól.

A kiemelt desztinációkhoz kapcsolódó akadálymentes attrakciók, szálláshelyek, vendéglátóhelyek és fürdők feltérképezését és adatbázisba gyűjtését a Hungary4All Akadálymentes Turisztikai Nonprofit Kft. végezte el a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. lebonyolításában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázati program keretében.

Az adatbázisba a turisztikai attrakciókon túl olyan szálláshelyek kerültek, amelyek a kiemelkedő látványosságok közelében helyezkednek el, a többség számára megfizethetők (az éjszakánkénti szobaár maximum 10-15 ezer forint), és ellenőrzötten akadálymentesek.

A magyar–dán vegyes tulajdonú Hungary4All 15 éve foglalkozik akadálymentes turizmussal, beutaztatással és magyar vendégek hazai utaztatásával egyaránt.

Mivel Magyarországon korábban nem állt rendelkezésre az akadálymentes szolgáltatásokra vonatkozó adatbázis, útjaik megszervezése előtt a Hungary4All munkatársai a szálláshelyektől az attrakciókig mindent személyesen ellenőriztek.

Az elmúlt években számos együttműködést alakítottak ki önkormányzatokkal, turisztikai szervezetekkel, szolgáltatókkal és fogyatékos egyesületekkel.

A Balaton után egész Nyugat-Magyarországra kiterjedő adatbázis készül az akadálymentes turisztikai szolgáltatásokról

Fotó: Hungary4All

Sokéves tapasztalataik alapján készítették el a honlapjukon már egy ideje elérhető, folyamatosan frissülő, részletes információkat tartalmazó adatbázist a Balaton környéki akadálymentes szálláshelyekről, szolgáltatásokról.

A most elkészült új adatbázisban pedig további tíz nyugat-magyarországi megye mintegy 130 kerekesszékkel látogatható szolgáltatását gyűjtötték össze a szálláshelyektől a fürdőkön és vendéglátóhelyeken át a különféle látnivalókig. Az adatbázisban még akadálymentes tanösvény és lombkoronasétány is szerepel.

Az adatfelvétel tavaly ősszel kezdődött, s mivel minden egyes objektumot személyesen ellenőriztek, a pandémiát kísérő korlátozások némiképp hátráltatták a munkát. Az adatbázis azonban mára elkészült, és a Hungary4All honlapján október 8-ától élesben elérhető. A szerkesztők a tartalom folyamatos frissítését és bővítését ígérik.

Kapcsolódó cikkek