Felpörgetnék az afgán turizmust a tálibok

Forrás: turizmus.com

 2024. május 06. 17:56

Az afganisztáni turisztikai ágazatot irányító tisztviselők abban bíznak, hogy a jövőben több külföldi látogató érkezhet az országba.

Az Afganisztánt uraló tálibok turisztikai és vendéglátóipari szakembereket képző intézetet nyitottak, ahol jelenleg 30 férfi tanulja a szakma alapjait. A diákokat a pénz mellet az is motiválja, hogy megmutassák a közép-ázsiai ország másik oldalát is, több ezer éves történelmét és kultúráját. Mivel a lányok 12 éves kor után nem tanulhatnak, női idegenvezetővel a jövőben sem találkozhatunk – ha éppen az országban járnánk.

Afganisztán nem nevezhető turistaparadicsomnak, de a hatóságok folyamatos forgalomnövekedést regisztrálnak a Euronews szerint: 2021-ben 691 külföldi látogató érkezett az országba, 2022-ben már 2300, tavaly pedig elérte a hétezret a turisták száma. Kabul szerint főleg a kínaiak és a japánok kíváncsiak a belső-ázsiai országra, de az amerikaiak és az európaiak körében is egyre nagyobb az érdeklődés.

A tálibok a jövőben további növekedésre számítanak, de több hátráltató tényező is akad. A tálib kormányt hivatalosan egyetlen ország sem ismeri el, és számos nagykövetség bezárt. Vízumot néhány nap alatt csak azokban az országokban lehet szerezni, ahol a tálibok diplomáciai missziót nyitottak. Ilyen például Európában nem található.

Egyre több turista szeretné látni a közép-ázsiai országot

Fotó: 123rf.com

A nemzetközi légi járatok elsöprő többsége a fővárosba, Kabulba közlekedik. Azonban egyetlen afgán repülőtér sem rendelkezik közvetlen összeköttetéssel a legtöbb turistát kibocsátó országokkal, így Kínából, Európából, Indiából és Japánból is csak átszállással lehet eljutni. Az országba a Közel-Keletről – Dubajból és Katar fővárosából, Dohából –, valamint Pakisztánból lehet beutazni, és a hosszú és kimerítő utazás sokakat elriaszthat.

Az országon belül fejletlen az úthálózat, az Iszlám Állam közép-ázsiai lerakata, a Horaszán Tartomány pedig többször hajtott végre terrortámadást Afganisztánban.

A nőkre és lányokra vonatkozó korlátozások is gondot okozhatnak, de a tálibok igyekeznek praktikusak lenni. Az ország egyetlen ötcsillagos szállodája, a Serena hónapokig tartó bezárása után újra megnyitotta női gyógyfürdőjét és szalonját, de csak a külföldi nőknek.

Mohammad Szaid, a kabuli turisztikai ügynökség vezetője szerint Afganisztán olcsóbb és biztonságosabb, mint Pakisztán – írja a Világgazdaság.