Aggodalmasnak tartja az EU a Korean Air és az Asiana Airlines egyesülését

Forrás: turizmus.com

 2023. május 18. 15:23

Az Európai Bizottság (EB) előzetes véleményében problémát fogalmazott meg a Korean Air és az Asiana Airlines tervezett egyesülésével kapcsolatban, mert úgy gondolja, hogy ez korlátozná a Dél-Korea és az Európai Unió közötti piaci versenyt.

A bizottság februárban elindította a két légitársaság tervezett egyesülésének részletes vizsgálatát. Ennek során megvizsgálták a rendelkezésre álló dokumentumokat, és összegyűjtötték a versenytársak és az ügyfelek véleményét – írta meg az Airportál.

Az EB kifejezte aggodalmát, hogy az utasszállítás terén az egyesülés korlátozná a versenyt Dél-Korea és Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország közötti útvonalakon, illetve az áruszállítás esetében is. A koreai cégek egyesülésével ugyanis a legnagyobb utas- és áruszállító légitársaság jönne létre az érintett viszonylatokon.

A bizottság augusztus 3-ig hozza meg a végleges döntést. A Korean Air közölte, hogy együttműködik az EB-vel annak érdekében, hogy eloszlassa a bizottság aggodalmait, és minden szükséges intézkedést megtesz az egyesülés végleges jóváhagyásáért. Ilyen esetekben a légitársaságok általában vállalják a kapacitások csökkentését, vagy egyes útvonalak versenytársaknak történő átadását, valamint más kötelezettségek teljesítését a hatósági jóváhagyás megszerzése érdekében.

Az Európai Bizottság kifogásolja a két légitársaság egyesülését a piaci verseny miatt

Fotó: 123rf.com

 

A két koreai légitársaság már 2020-ban bejelentette egyesülési szándékát, de az ügylet lezárásához még az amerikai és japán versenyhatóságok jóváhagyására is szükség van az európai uniós mellett. Az egyesülés során létrehozott új légitársaság nem üzemeltethetne járatokat az érintett országokban az egyes hatóságok jóváhagyása nélkül.