Aggódnak a magyar fuvarozók az olaszországi szállítások miatt

Forrás: turizmus.com

 2020. március 10. 16:23

A koronavírus terjedésének megállítását célzó nemzetközi intézkedések bizonytalanná teszik a magyar fuvarozó vállalkozásokat a kialakult helyzetben követendő protokollal kapcsolatban, ezért a NiT Hungary a hivatalos szervek állásfoglalását kéri.

A NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) és a fuvarozó vállalkozások is fontosnak tartják, hogy a jelenlegi helyzetben is biztosítva legyen az ellátási lánc fenntartása, azonban szeretnék a gépjárművezetők egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeihez való jogát is biztosítani – írják közleményükben.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint Olaszországot – az olasz miniszterelnök március 9-i, az ország teljes területére kiterjedő korlátozás bejelentése után – a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolja, és felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy lehetőség szerint minél hamarabb gondoskodjanak a Magyarországra történő hazajutásról.  A hivatalos szervek tájékoztatása azonban csupán a római magyar nagykövetség oldalán, egy mondattal terjed ki a fuvarozás kérdésére, miszerint ellenőrzés esetén az árufuvarozóknak szintén igazolniuk kell úti céljukat.

Dittel Gábor, a 4000 fuvarozó vállalkozást tömörítő NiT Hungary ügyvezető főtitkára ezért levélben fordult az Operatív Törzshöz. „Tagvállalatainktól folyamatosan érkeznek hozzánk a kérdések a kialakult helyzettel kapcsolatban, és a vírus további terjedése esetén ezek már nem csak Olaszországgal kapcsolatban vetődnek fel.

Jelen pillanatban arra a kérdésre sem tudunk biztos választ adni, hogy a vállalkozásaink végezhetnek-e fuvarozási tevékenységet Olaszország területén, mind a kétoldalú, mind a tranzit fuvarfeladatok esetében is bizonytalanság van. Amennyiben az árufuvarozás nem tiltott a karantén alatt álló Olaszországban, úgy van-e arra bármilyen, az olasz kormány részéről is közzétett protokoll, hogy az áruval Olaszország területére belépett fuvareszköz és a gépjárművezető az ország területéről ki is léphet az áru lerakodását, vagy egyéb felrakodást követően, vagy vannak-e külön biztonsági intézkedések, amiket be kell tartani” – emelte ki Dittel Gábor.

A fuvarozók jelenleg arra a kérdésre sem tudnak biztos választ adni, hogy egyáltalán végezhetnek-e fuvarozási tevékenységet Olaszország területén

Fotó: 123rf

Mivel egyre több gépjárművezető, sokszor a családja kérésére, megpróbálja elkerülni a koronavírussal fertőzött területeket érintő munkavégzést, felmerül az a kérdés is, hogy milyen külön biztonsági és megelőző intézkedéseket tegyenek a magyar fuvarozó vállalkozások a munkavállalóik megvédése érdekében, valamint hogyan biztosítható a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzéshez való joga egy esetleges olaszországi fuvarviszonylat esetén? – teszi fel a kérdést a szakmai szövetség közleményében.

A NiT Hungary, legnagyobb szakmai szervezetként, 4000 tagvállalatától már elkezdte begyűjteni a szakmacsoport  veszteségeinek csökkentésére irányuló  intézkedésekhez használható információkat.