Ahol a folyó felfelé folyik: bemutatkozott a Tátra-Szepesség-Pieniny régió

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. június 09. 17:04

Június 8-án a Szlovák Intézetben bemutatkozott Szlovákia Tátra-Szepesség-Pieniny régiója és zeneszó mellett tiszteletbeli dunajeci tutajossá, gorállá fogadták Borbély Alexandrát és Pásztor Zoltánt, akik az utóbbi években sokat tettek a régió és a kultúra népszerűsítéséért.

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt időszakban Szlovákiában több mint 2 millió vendégéjszakát töltött el több mint 430 ezer vendég. A legtöbben Csehországból érkeztek (33%), őket a lengyelek követték, a harmadik legtöbb vendéget pedig Magyarország adta. Ez számokban kifejezve 19 ezer magyar utazót jelent, akik 45 ezer vendégéjszakát töltöttek el az országban és átlagosan 2,4 napot maradtak. A magyar utazók körében a Magas-Tátra, Pozsony és a Deményfalvi-völgy voltak a legnépszerűbb desztinációk.

sk

Az eseményen bemutatkozott a Tátra-Szepesség-Pieniny régió

Fotó: 123rf.com

Ezután bemutatkozott a Tátra-Szepesség-Pieniny régió, illetve Késmárk városa. A régió a Dunajec folyótól egészen Szepes váráig tart és a nemzeti parkok (Tátra és Pieniny), természeti csodák mellett rengeteg történelmi emléket foglal magába, melyek közül több az UNESCO világörökség része.

A Szepesség népi kultúrájáról, kézműves mesterségeiről és az ehhez kapcsolódó fesztiválról szóló videót is bemutattak. Idén a népi fesztivál már a jubileumi, 30. alkalommal kerül megrendezésre július második hétvégéjén. A régión belül Lőcsén és Késmárkon is több UNESCO-védett történelmi emlék található. Késmárkon a történelmi vár, rengeteg templom, és egy történelmi könyveket gyűjtő - egyébként középiskolai - könyvtár is várja a látogatókat.

Egy másik videóban Thököly Imre lovasszobrának leleplezését is bemutatták, melyet szülővárosában, Késmárkon állítottak a fejedelemnek. A szobor - Györfi Lajos magyar művész alkotása - már korábban elkészült, azonban a koronavírus-járvány miatt csak most kerülhetett sor az ünnepélyes átadóra. A bronz lovasszobor a Késmárk városa és Magyarország kassai főkonzulátusa közötti együttműködés eredményeként került a késmárki vár előtti térre.

sk

Késmárkon nemrég avatták fel ünnepélyesen Thököly Imre lovasszobrát

Fotó: kezmarok.sk/Oľga Ochkan

A videóban és szóban is kiemelték, hogy ez a terület tele van a magyarok és a szlovákok közös történelmi emlékeivel, a szobor és az összefogás pedig jelképezi, hogy nem egymás mellett, hanem együtt kell élnie a két népnek.

A régió után a Bachleda központ is bemutatkozott, amely a Tátra és a Pieniny nemzeti parkjai között található. Az eredetileg síközpontként működő hely mára egész évben működik és télen-nyáron várja programokkal és aktív kikapcsolódási lehetőségekkel a vendégeket.

sk

Évente több mint 500 ezer látogatót fogad a Bachleda központ a szlovák-lengyel határ közvetlen közelében

Fotó: Bachledka ski&sun

Évente több mint 500 ezer látogatót fogadnak a szlovák-lengyel határ közvetlen közelében. Nem csoda hát, ha a lengyel üdülők teszik ki a látogatók 45 százalékát, de a többi környező országból is sokan érkeznek ide. A három völgyben elterülő, összefüggő sípálya mellett híres még a lombkorona-ösvényéről is, amely 2017-ben készült el. Ez 1234 méter hosszú és Európa egyik leglátogatottabb erdei tanösvényeként tartják számon. Emellett nagyon népszerű még az Erdő királysága nevű erdei kalandparkjuk, amely egy 4900 négyzetméteren, 1100 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő természeti, ökológiai játszótér több mint 25 szórakoztató, interaktív és oktató attrakcióval.

sk

A Bachleda központ lombkorona tanösvénye 2017-ben készült el

Fotó: Bachledka ski&sun

A Bélai-havasok csúcsai alatt elhelyezkedő Bachleda központ könnyen elérhető három város (Kassa, Krakkó, Poprád) repülőteréről is, és mindössze 15 kilométerre található a lengyel határtól, Zakopánétól pedig 38 kilométerre.

sk

A gorálok, a Dunajec tutajosai mai napig megőrizték népszokásaikat

Fotó: 123rf.com

Ezután a gorálokról, a a lengyel–szlovák határon élő népcsoportról esett szó, akiknek tutajosaik Szlovákia egyetlen felfelé folyó folyóján, a Dunajecen tevékenykednek több száz éve. A goráli nyelvet beszélik, amely a lengyel és a szlovák közötti, kevert dialektus, s népszokásaikat és népviseletüket (nemeznadrág, bőröv, hímzett mellény és kagylókkal díszített kalap) a mai napig megőrizték.

sk

Borbély Alexandra színésznőt és Pásztor Zoltán rádiós újságírót tiszteletbeli gorállá avatták a régió népszerűsítéséért tett erőfeszítéseikért

Fotó: turizmus.com

Az eseményen ők is részt vettek és zeneszó mellett tiszteletbeli gorállá avatták Borbély Alexandra színésznőt és Pásztor Zoltán rádiós újságírót, akik az utóbbi években sokat tettek a régió és a gorál kultúra népszerűsítéséért.