Ahol a hegyek a tengerbe érnek

Forrás: turizmus.com

 2018. március 06. 13:50

Franciaország egyik legnépszerűbb térsége, a Cote d’Azur idegenforgalmi hivatalai és turisztikai szolgáltatói mutatkoztak be Budapesten.

A francia szakemberek kelet-közép-európai road-show-juk keretében Bukarest után, Prága és Varsó előtt keresték fel a magyar fővárost.

A rendezvény megnyitóján, a Cote d’Azur Regionális Turisztikai Hivatalának vezetője, Eric Doré elmondta, hogy a 2017-es évben rekordforgalmat ért el a franciaországi turizmus. Minden korábbinál több, összesen 89 millió turista kereste fel az országot.

Párizs után a második legnépszerűbb desztinációnak tavaly is a Cote d’Azur bizonyult. A régió központi repülőtere Nizzában a második legnagyobb forgalmú légi kikötő Franciaországban, ahol tavaly 13 millió utazó fordult meg.

Tavaly óta hazánkból is közlekedik közvetlen légi járat Nizzába a Wizz Air jóvoltából. A fapados idén júniustól Bukarestből is repül Nizzába.

Ami a magyarországi turistaforgalmat illeti, tavaly 40 000 vendégéjszakát töltöttek el honfitársaink a Cote d’Azur térségében, ebből 18 ezer éjszakát szállodákban. Az átlagos tartózkodási idő nyolc nap volt, és átlagban honfitársaink 53 eurót költöttek fejenként és naponta. A magyar beutazások száma 10%-kal nőtt tavaly.

A térségben a növekvő turistaforgalom megköveteli a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztését, ennek keretében az idén felavatják a nizzai repülőteret a belvárossal összekötő villamosvonalat, amellyel 15 perc alatt elérhetővé válik a légi kikötő.

A nizzai óváros

Fotó: Issock

A szálláshelyek fejlesztésére, felújítására 100 millió eurót fordítanak. Több új hotel is nyílik a térségben, ilyen például a Hotel Palais Saleya Nizzában, 2020-ban várható az Okko Hotels, a Hilton Garden Inn és az InterContinental Group megjelenése.

A természeti és kulturális vonzerők, valamint a fejlesztések mellett különböző rendezvényekkel is igyekeznek odacsábítani a turistákat a térségbe: visszatér a Formula 1 Francia Nagydíj a tengerparttól északra fekvő Var régióban található Le Castelletbe, ugyanakkor Cannes-ban első ízben rendezik meg a Red Bull Air Race-t.

A látványos események mellett tömegeket megmozgató sportesemények, például a novemberi Cannes-i maraton és különböző kulturális és zenei fesztiválok színesítik az idei kínálatot.

A természet szerelmeseit több száz kilométeres túraútvonal-hálózat várja a térségben, az adrenalinfüggőknek pedig ott van Franciaország leghosszabb zipline-ja a 2663 méteres magasságban fekvő La Colmiane-ban.

Akit érdekel az üvegművesség, az keresse fel Biot városkáját, aki pedig kíváncsi arra a helyre, amely Chagallt, Matisse-t, Gombrowitzot, H. D. Lawrence-et és Paul Valeryt egyaránt inspirálta, ez ne hagyja ki Vence-et. A múzeumok és művészeti gyűjtemény sorából nehéz egyet-kettőt kiválasztani, de kihagyhatatlan a Picasso Múzeum Antibes-ban és a Matisse Múzeum Nizzában.

Aki pedig érdeklődik a parfümök iránt, annak a legjobb választás Grasse városa, ahol az illető a parfümkészítés folyamatának megismerésén túl akár még a saját eau de toilet-jét is elkészítheti.

Kapcsolódó cikkek

Francia randevú Bécsben

2017. május 29.