Ahol egész évben jó turistának lenni: Dél-Spanyolország

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. augusztus 14. 11:01

Egyre több magyar turista fedezi föl Spanyolország déli partvidékét. Vonzalmukat tökéletesen meg tudjuk érteni, amióta megmártóztunk türkizkék tengervizében, megmásztuk szikláit és belekóstoltunk ételeibe, boraiba.

Ahol egy évben mindössze 16 napot esik az eső, májustól késő őszig fürdésre alkalmas a tenger, és karácsonykor is 20 fokos a hőmérséklet, ott mindig jó lehet turistának lenni. Ezt éreztük a fennállásának 25 éves jubileumát ünneplő Budavár Tours négynapos dél-spanyolországi tanulmányútjának minden állomásán, ahová csak eljutottunk: Alicanté­ban, Benidormban és La Mangán.

 

Éld a saját ritmusod!

Alicantéba már hetente két közvetlen járat viszi az utasokat Budapestről. A két és fél órás utazás után, ahogy elvegyültünk az éjszakai korzózók között, azt éreztük, itt mintha lassabban járnának az órák. Mire is az a nagy rohanás?

Dél-Spanyolországban az emberek évszázados, belső ritmusuk szerint élik az életüket, amelynek tempójáról és élvezetéről még a turisták kedvéért sem hajlandóak lemondani. Délelőttönként az öregurak vasalt ingben, nyakkendőben ülnek, botra támaszkodva társalognak egymással a fák hűvösében, míg korosztályuk aktívabb tagjai a tengerparton, ásványvizes palackokkal végeznek törzshajlításokat. Délben sziesztáznak, estétől késő éjszakáig pedig a családok apraja-nagyja hömpölyög az utcákon, a szívélyes, vidám forgatag magával ragadja a turistákat is.

 

Ez a kép marad meg az Alican­tétől egyórás autóbuszútra lévő Benidromról is, amelynek kikötőjéből hajókirándulást tettünk egy közeli szirthez. Aki esetleg megunná a tenger – amúgy megunhatatlan – látványát, az lelépcsőzhet a hajó üvegezett aljára, és szinte búvár módjára gyönyörködhet a kísérő kis halak kíváncsiskodó csapatában.

A szirt oldalán a kikötő mind­össze egy kávézóból áll, itt megpihenhet a turista, és ha kedvet kap hozzá, bejárhatja a tengerből ferdén kiemelkedő, lakatlan sziklát, amelyen csak sirályok élnek – óránként jönnek-mennek a kishajók, hozzák-viszik az utasokat.

 

Más optikával láthattuk a tengerparti tájat Benidromban, a négycsillagos Gran Hotel Bali szálloda 82. emeletéről, amely fölött már csak az elnöki lakosztályok vannak. A 186 méter magas üvegpalotában megcsodáltuk az apartmant, amelynek ára naponta kétmillió forint. Ennyibe kerül a körpanoráma a tengerre, meg hogy a látvány és a hálószoba között még egy jakuzzi is helyet kapott. A standard szobák persze olcsóbbak, és a 29. emeletről is szép lehet a hajnali táj. E fölötti magasságban már panoráma felárat kell fizetni a szobákért, amelyek általában négyszemélyesek.

 

Eljutottunk a város egyik híres turistalátványosságához is: a Terra Mítica egy olyan tematikus kalandpark, amely a közismert történelmi korok mentén vezeti – és szórakoztatja – végig a látogatókat, főként a gyerekes családokat. Aki már a hullámvasút látványától is szédeleg, az a növényvilág szépségében és változatosságában, a park rendezettségében találhat felüdülést.

A benidormi turisztikai hivatal munkatársa egy tapas bárt javasolt vacsoránk színhelyéül, amelynek női séfje úgy gondolta újra a húsos és halas tapasokat, hogy azok már nem is falatkák, hanem komplett fogások. Egy másik étteremben paellát kóstolhattunk, a tenger rengeteg gyümölcsével elkészített rizses ételüket.

 

Mindenhol spanyol borokat kínálnak az ebédhez és a vacsorához, ezek magas minősége egy szinten áll a gasztronómiájukkal. És sehol senki nem sürget, a spanyol temperamentum azt jelenti az étteremben, hogy étkezz nyugodtan, és beszélgess sokat. Mobiltelefonjába temetkező vendégből itt nagyon keveset látni.

 

A nyugalom félszigete

La Manga a benidormi kirándulás másnapján még lejjebb csavarja a turistákban a serénykedés lángját. Kis-Miaminak is hívják a pihenőparadicsomot, amit – szerencsés földrajzi helyzetének köszönhetően – két tenger ölel körbe: a Földközi- és a Kis-tenger (Mar Menor).

Itt minden szálloda és apartmanház minden ablaka tengerre néz. Ez a nyugalom félszigete: kisgyerekes családoknak, kikapcsolódni vágyóknak receptre kéne felírni.
A nyaralók távoztával, telente pedig svédek költöznek a házakba – meg tudjuk őket is érteni.

 

Vendégszeretet felsőfokon

Alicantében a négycsillagos Hotel Meliában volt a szállásunk, közvetlenül a tengerparton, a yachtkikötőben. A több mint 500 szobás szálloda ablakai vagy a tengerre, vagy a kiköltőre néznek. Mi a már felújított 3. emeleten kaptunk szobákat, amelyek komfortja alapján legalább még egy csillagot adományoztunk a Meliának.

 

A hotel már túl van tinédzser korán, de fokozatosan újítják fel az emeleteket, a burkolatokat, a szobák berendezését újra cserélik. Magától értetődően terítettek a háromfogásos vacsorához érkezésünk éjszakáján, 11 óra után is. A reggeli választékában nemcsak a friss zöldségek, gyümölcsök, sonkák voltak természetesek, hanem a lazac és a pezsgő is. Igényességüket jelzi – legalábbis a kávéfüggők szerint –, hogy a svédasztalon is tökéletes az eszpresszó, nem azzal távozik a vendég, hogy azonnal egy kávézót keressen.

Ahogy kapaszkodunk fölfelé Szent Borbála várának (Castillo de Santa Barbara) fenséges romjaihoz, megelevenedik az ókori görögök által alapított város egész történelme. A fentről elénk táruló panorámában még a bikaviadalok helyszínét is fölfedezzük. Ahol a spanyol hódítók még lóháton közlekedtek, a mai kor turistája lifttel is fel- és lejuthat, mert a vársziklába beépítettek egy halkan suhanó felvonót.

 

És máris a homokos tengerpartra érünk, amelynek szellős, árnyékos büféjében búcsúzóul megkóstoljuk a spanyol hamburgert: kifogástalan marhahús rengeteg friss zöldséggel.

Minden élményünk a spanyol vendégszeretet szép példája, amit lépten-nyomon érez a turista.