Ahol szívesen lennék akár Desdemona

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2018. december 06. 15:00

Ciprus nem adja magát könnyen, meg kell fejteni. Ez volt az érzésem, amikor az akhájok, a trójai görögök, bizánciak, Afrodité és Othello „lábnyomaiban" lépkedve megismerkedhettem az Európa legkeletibb pontját is magán hordozó szigettel.

Keletre is van, délre is. Európa, de földrajzilag már Ázsia. Görög, brit és egy kicsit közel-keleti is (Libanon csupán 70, Izrael 210 kilométer).  A tizede Magyarországnak, ám az 1,1 millió lakosra 4 millió turista jut, számuk 2018-ban is tovább bővült. Rengeteg a brit és az orosz turista, utóbbiak száma meredeken megugrott, amikor átmenetileg Egyiptomot és Törökországot is hanyagolták az ismert politikai és gazdasági okokból.

Ciprus térképe

Érdekesség, hogy a turizmus az ország GDP-jéhez közvetlenül 30, közvetve pedig 40 százalékban járul hozzá (!), vagyis csak 30 százalék származik tisztán egyéb ágazatokból. A magyarok száma 20 ezer körüli, számuk a bővülő összeköttetésnek köszönhetően 2018-ban csaknem 50 százalékkal nőtt.

 

Tartás és büszkeség

Tartás és büszkeség van Cipruson minden sziklában, épületben, a helyiek tekintetében, akik a történelem viszontagságai ellenére hűek tradícióikhoz, és továbbviszik azokat az értékeket, amelyek részben a helyi kultúra, részben a vallás révén apáról fiúra szállnak már évszázadok óta, hiába volt kitéve az ország a törököknek, franciáknak, briteknek. Ez a sokszínűség az oka talán annak is, hogy aki igazán szeretné megismerni ezt a nagy múltú, különleges szigetet, annak a színfalak mögé kell néznie.

 


5 érdekesség Ciprusról

1. Ciprus szülötte George Michael, a híres zenész.
2. Ciprus legismertebb sörét, a Keo sört 1951 óta gyártják.
3. Cipruson kezdődik Shakespeare híres tragédiája, az Othello.
4. Ciprus híres itala, a Commandaria a világ legrégebbi bora, Oroszlánszívű Richárd kedvence volt.
5. Cipruson találhatóak Európa legdélebbi sípályái.
Forrás: cipruson.hu


 

Félreértés ne essék, Ciprus mindent tud, amit egy Földközi-tengeri szigetnek tudnia kell a – szó szerint és átvitt értelemben is – felhőtlen nyaraláshoz. De ennél sokkal többről szól. Megkockáztatom, hogy Ciprusra ne is a tengerparti nyaralás miatt menjen az ember, noha erre biztatnak a megújuló, kiváló minőségű tengerparti hotelek, vagy a csodás strandok, mint amilyen a Nissi Beach is.

Én magam kifejezetten örültem, hogy utazásom novemberre esett, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines közös szervezésében. A légitársaság szerepvállalása mögött az áll, hogy számos variációban kínál járatokat ciprusra egész évben, athéni átszállással, vagy akár 1-2 napos athéni megállással.

Az Aegean Airlines számos variációban kínál járatokat ciprusra egész évben


Ősztől tavaszig valódi felüdülés a tavaszias 22-24 fok, minden nyugodt és sehol sincs tömeg, az árak is kellemesebbek. Ki hinné, hogy miközben mi a gyertyákat gyújtjuk sorra az adventi koszorún, kint elkezdődik a banán- és a narancsszüret, a mezőgazdaság ilyenkor indul be.

Jártam már korábban a szigeten, mégis azt mondom, most láttam először igazán. Megnyílt és kitárulkozott, olyannak mutatta magát, amilyennek a helyiek szeretik.

 

Amit látni kell

Mint mindenütt, Cipruson is vannak olyan ikonikus helyek, ahová minden turista elzarándokol. Ilyen az Afrodité szikla, ahol a legenda szerint a szépség és szerelem istennője született.

Afrodité szülőhelye


Gyönyörű kavicsos tengerparton áll ki meredeken a tengerből, körülötte sétálva mindenki a reménybeli vagy már megtalált Igaziról sző szerelmes álmokat. A parti kavicsok között az idegenvezető biztatására mindenki szív alakú köveket keresgél, és kis fantáziával talál is. Eldöntheti, hogy hazaviszi, vagy névvel, dátummal ellátva itt hagyja az e célra kialakított kis szentély kavicsai között. Ha nem pótolnák, valószínűleg már elhordták volna a turisták az egész partot. Afrodité fürdője innen nem messze található, Latchiban. A csobogó forrás és a kis tavacska most egy botanikus kert közepében van fent, a közeli hegyen.

Szintén kötelező látnivaló a pafosi mozaikok, melyek gyönyörű állapotban élték túl ezt a néhány ezer évet. Az ókori villák padlóinak gyönyörű állapotban megmaradt mintázatait a Világörökség részévé nyilvánították.

Mozaikok Pafos-ban


Izgalmas látnivaló Kurion egykori városa is Limasszol közelében.

Kurion

Földrengés temette alá a teljes várost, ezért jó állapotban megmaradt minden, még a vízvezeték-rendszer és a padlófűtés is. A görögök és rómaiak által is használt, tengerre csodálatos kilátást nyújtó színházban színpadra állva magunk is megtapasztalhatjuk, milyen kiváló az építmény akusztikája.

Kurion színháza


Ha már a szigeten barangolunk, mindenképpen ejtsük útba a Larnaka közelben elterülő sós tavat, amelyen télidőben rengeteg vándormadár pihen meg, illetve sokszor szinte rózsaszínre festi a tó vizét a sok-sok flamingó.

Flamingók a Larnaka melletti sós tavon

Érdekesség, hogy Larnaka szülötte Zénon, a filozófus. Tőle származik a sztoikus filozófia, amelyre építve saját iskolát alapított, és terjesztette az életigenlő tanokat. Ehhez képest a sors fanyar humora, hogy 57 évesen követőivel csoportos öngyilkosságot követett el...

Szent Lázár templom a hangulatos kis térrel

Larnaka egyik legszebb műemléke a Szent Lázár templom, névadója az a Lázár, akit a Biblia szerint maga Jézus támasztott fel, majd a csodálatos feltámadás után Ciprusra hajózott és püspök lett. A templom alagsorában őrzik Lázár szarkofágját, temetésének valódi helye ismeretlen.

 

Kis falvak felfedezése

A part mentén minden a turizmusról szól. Pafos, Limasszol, Larnaca és Agia Napa az elmúlt évtizedekben úgy rendezkedett be, hogy minden tekintetben kedvezzen a turistáknak: egymást érik a szálláshelyek, éttermek, bárok, üzletek.

Vasa falucska utcarészlete

Beljebb azonban még élnek a tradíciók, az emberek a hagyományos értékrend és ritmus szerint élik az életüket.

Egy ilyen kis faluban működik a Vasilikon borászat, ahol megkóstolhatjuk a zömmel helyi fajtákból készülő, kézi szüreteléssel, manufakturális módszerekkel előállított finom nedűket.

Vasilikon borászat

A vidéki Cipruson létezik még a házi kígyó fogalma is: a 12-féle kígyóból 2 mérges, ellenük a házaknál úgy védekeznek, hogy tejbe áztatott sütivel szó szerint odaédesgetik a nem mérgező kígyókat. Azok aztán kijelölik a területüket, és távol tartják mérges rokonaikat.

Gyherbia gyógynövény- és fűszerkert

Izgalmas élmény a Gyherbia gyógynövény- és fűszerkert is, ahol tematikusan ismerkedhetünk meg a stressz elleni, női bajokra való, fiatalító vagy éppen az élénkítő növényekkel, majd olajaik lepárlásának folyamatával.

Lefkara

Lefkara is kedves kis település, és többek között hímzéséről, a Lefkaritikáról is nevezetes, melyből az évszázadok során sok ismert ember, köztük Da Vinci is rendelt.

A híres Lefkaritika

 

Helyi ízek

A ciprusi bort már Homérosz is megénekelte anno.  A keresztes lovagok által megalkotott Commandaria nevű, a mi aszúnkra emlékeztető gyógynövényes édes bort azóta is ugyanúgy készítik.

A rózsa is fontos alapanyag, készül belőle szörp, édesség, likőr. Jellegzetes édességük a mustkolbász, amely többek között Grúziában is ismeretes: mandulafüzért mártogatnak sűrűre főzött szőlő- vagy gránátalma szirupba, amíg 2,5 cm vastag nem lesz. Állaga a birsalmasajtra emlékeztet. Szintén fogyasztják a keleti országokban is ismert szultánkenyeret, amely gyakorlatilag ízesített cukorszirup pisztáciával megbolondítva, és szintén tradicionális a karob szirup, amely a szentjánoskenyérfa terméséből készül,és antioxidáns hatású, egyben afrodiziákum is.

Kihagyhatatlan finomság a Haloumni sajt, amely nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Frissen elkészítve mentával, zöldségekkel fogyasztják, illetve grillezett formában is valódi nemzeti eledel.

A haloumni készítés minden fortélyát elsajátíthatjuk

Fotó: Twitter

Érdemes felkeresni Lefkara környékén, Chirokitiában azt a fiatal elhivatott gazdát Petros Nikolaou személyében, aki vendéglátós karrierjét félretéve többek között ezt a mesterséget is bemutatja kis csoportok számára a tradicionális hangulatban berendezett, saját építésű kis házikójában.

Az egyik legfinomabb eledel a grillezett haloumni sajt

Az autentikus élmény garantált: nagynénikéje gyúrja-sodorja a bourekia nevű édességhez a tésztát, a házban található takarók, terítők is a család munkái, a fonott kosarakat pedig ő maga készíti.

Bourekia, ahogyan Cipruson készítik

S akkor még nem szóltunk a szintén tradicionális végeláthatatlan meze vacsorákról, melyből mi is jócskán kaptunk ízelítőt: a 20. fogásnál feladtuk a számolást. Minden friss, ízletes, egészséges- úgyhogy Ciprus igazi gourmet mennyország.

Tradicionális meze vacsora - legalábbis, amennyi a képre ráfért belőle...

Fotó: Kuller Lilla

A mese sokáig folytatódhatna erről az icipici országról, amely amilyen kicsi, olyan nagy szívvel és annyi izgalmas élménnyel várja a kíváncsi felfedezőt.

Szerelmesek sziklája

Németh Andrea

Munkatársunk utazása a Ciprusi Turisztikai Hivatal és az Aegean Airlines támogatásával valósult meg.


 

 

 

 

 

 


 



Kapcsolódó cikkek

Lovagok és pillangók

2018. november 04.

A világ első kézből

2018. szeptember 21.