Airbus: nem veszélyeztetheti a pénzügyi terveket az A330-as felújítása

Forrás: MTI

 2014. május 25. 08:55

Az Airbus nem fogja felújítani idén húszéves A330-as típusát akkor, ha az a kitűzött pénzügyi terveket veszélyezteti - közölte Tom Enders, az Airbus Group (korábbi nevén EADS) vezetője pénteken Berlinben.

A Reuters tudósítása szerint a vezérigazgató azt mondta, a 2013-as 6 százalékról 2015-re 7-8 százalékra akarják emelni a megtérülés mértékét, és ehhez a tervhez most is ragaszkodnak. Az erőforrásokat egyensúlyba kell hozni az ambíciókkal, nem minden kívánatos fejlesztés, vagy terv megengedhető - fogalmazott.

Tom Enders a berlini ILA légi szalonon újságíróknak leszögezte: a befektetéseknek és a megtérülésnek is egyensúlyban kell lennie, az A330-as típus felújítása viszont alig pár százra tehető új rendelést jelentene, míg a kisebb, A320-as típuscsalád továbbfejlesztése eddig 2600 megrendelést hozott az Airbusnak.

Piaci szakértők korábban többször is azt nyilatkozták: az Airbus arra kényszerülhet, hogy felújítsa legsikeresebb szélestörzsű típusát, az A330-ast, de ezzel a tervvel a toulouse-i gyártó eddig nem foglalkozott, mivel felújítja a keskenytörzsű A320-as típuscsaládját és kifejlesztette a kompozit anyagokból épített A350-est.