Ajándékbolt-stop Amszterdamban

Forrás: turizmus.com

 2017. október 24. 13:41

A holland város tavaly hússzor több turistát fogadott, mint a városban lakók száma. Hasonló helyzet kezd kialakulni, mint Velencében vagy Barcelonában, ennek eredményeként nemcsak kávézóból, fagylaltozóból és étteremből van túl sok, de szuvenírboltból is, ami már idegesíti a helyieket.

A város lassan kezdi elveszteni báját a tömeg miatt, s a nagyszámú szuvenírbolt sem imázsnövelő, itt csak olcsó tucattermékeket árulnak. A város vezetése úgy döntött, hogy megtiltja az efféle, csak turistáknak szóló üzletek nyitását – hivatkozik a Vagabond.se a The Telegraph-ra. Szinte mindegyik üzlethelyiség – a sajtbolttól a jegyértékesítőig és a kerékpár-kölcsönzőig – a turisták kedvéért működik. A helyiek nem is nagyon lépnek be ezekbe, mint ahogyan sajtot sem itt vásárolnak, szélmalom figurát vagy porcelán apró fapapucsot pedig nyilvánvalóan nem. Afféle Disney-őrület kezd kialakulni, panaszkodott korábban a város polgármestere.

 

Azzal, hogy megtiltjuk az új turisztikai boltok nyitását, gondoskodunk arról, hogy városunk vonzó és lakható legyen, lakóink és látogatóink számára is – nyilatkozta Kajsa Ollongren, a város alpolgármestere. Egy régebbi cikk azt az aspektust is felvetette, hogy az efféle szuvenírek – mint például a hűtőmágnesek – gyártása rengeteg energiát emészt fel és környezetszennyező.

A város régóta tervezi, hogy növeli az idegenforgalmi adót, erről konkrétum is elhangzott már: 10 euróval éjszakánként és személyenként. Jelenleg a látogatók szállásdíjuk öt százalékát fizetik be a városnak adóként.