Ebben a katalán térségben komolyan versenybe szálltak a lakóautós vendégekért

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 10:43

A dinamikusan növekvő lakóautós célpiacban sokan látnak turisztikai potenciált. A versenybe új játékosként szállt be Katalóniában Penedés térsége. H. Horváth Orsolya turisztikai szakértő lakóautós körútján bukkant erre a jó gyakorlatra.

A lakóautós piac bővülése a légiközlekedés aktuális nehézségeinek hatására még dinamikusabbá válhat, mivel a vendégek a megbízható közlekedési módokat preferálják. Arról, hogy a lakóautós turizmus folyamatosan bővül és egyre újabb célcsoportokat szólít meg, korábbi cikkünkben már írtunk. Nézzünk most egy jó példát arra, hogyan szállt be a kiélezett versenybe új játékosként a katalánok földjéről Penedés térsége.

Teljesen spontán, Tarragonából Barcelonába tartva bukkantunk erre a régióra. Szerettünk volna a tengertől kicsit eltávolodni és egy nyugodt, „túrázós” térségben eltölteni pár napot. Feltűnt a parkolóhely-kereső applikációkban, hogy itt egy kis területen rengeteg hivatalos lakóautópark található, 10-20 kilométeres távolságra egymástól, ráadásul ismerősök is ajánlották, így megcéloztuk az első megállót Vilobí del Penedésben.

Itt egy igazi lakóautós paradicsom első állomása fogadott minket, amin messziről is látszott a stratégiai fejlesztés professzionalitása. A szakmai kíváncsiságtól hajtva, utánanéztem, hogy mi folyik itt…

Sant Martí Sarroca lakóautóparkja

Fotó: H. Horváth Orsolya

12 állomásos hálózatot hoztak létre a térségben 2019 év végén „RV Penedès Sites & Vineyards” néven. A megvalósítás pályázati forrás bevonásával, térségi összefogásban történt, az érintett 12 önkormányzat összefogásával és a desztinációs turisztikai konzorcium (Consorci de Promoció Turística del Penedès) koordinálásával. A piaci bevezetést és termékfejlesztést is a konzorcium végzi, szisztematikusan hozzákapcsolva a desztinációs kínálathoz az új parkolóhelyeket.

Vilafranca del Penedès infótábláján jól látszik, hogy a lakóautópark-hálózatot összekötik a térség turisztikai termékeinek hálózatával

Fotó: H. Horváth Orsolya

Egységesen elérhető ingyenes szolgáltatások valamennyi hálózati helyszínen:

  • kavicsos, nagy méretű parkolóhelyek, lakóautókra szabva;
  • piknikasztalok és -padok;
  • turisztikai információs táblák (települési és térségi információkkal);
  • ivóvíztöltés;
  • szennyvíz-leeresztés.

 

Az egységes szabályozás lényegi elemei:

  • parkolási időkorlát legfeljebb 48 óra;
  • kizárólag lakóautók és lakókocsik számára kijelölt helyek, személyautóval tilos a behajtás;
  • tilos sátorozni, székeket kivenni a járműből, napellenzőt vagy egyéb tárgyakat felállítani;
  • tilos a tűzrakás;
  • tilos hangoskodni és szemetelni.

 

A hálózatban a lakóautós infrastruktúra nélkülözhetetlen elemeit valósították meg, ezeket viszont szakszerűen, gondos odafigyeléssel. Extra szolgáltatásokat (pl. biztonsági kamerák) vagy fizetősen igénybe vehető szolgáltatásokat (pl. wifi) nem kínálnak, azonban a célnak így is tökéletesen megfelelnek. (A lakóautós infrastruktúra különböző minőségi szintjeiről itt írtunk korábban.)

Vilobí del Penedés környéke

Fotó: H. Horváth Orsolya

A projekt fő célja, hogy illeszkedve Katalónia fő turisztikai fejlesztési elveihez csökkentse a szezonalitást, segítse a decentralizációt és hozzájáruljon a turizmus diverzifikációjához. Mindez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a lakóautópark-hálózatot összekötik a térség turisztikai termékeinek hálózatával, ezáltal változatos programokat kínálnak, hosszabb tartózkodási időre és nagyobb költésre ösztönzik a vendégeiket. Az átutazó vendégből így akár „egyhetes turista” is válhat – mi is így jártunk.

A térség fő turisztikai terméke a borturizmus, melyhez kapcsolódóan borutak és szabadon látogatható borászatok, borospincék is hálózatba szerveződtek. (5 borászat privát lakóautós parkolót is kialakított a saját területén, kapcsolódva a térségi infrastruktúrához.)Összefonódva a boros attrakciókkal, kerékpáros és gyalogtúra-hálózatok is átszövik a desztinációt. Szisztematikus kitáblázással és digitális megoldások segítségével könnyű szerrel vezetik végig a vendégeket a térség látnivalóink, nemzeti parkokon és természetvédelmi területeken keresztül, tengerszemek és középkori történelmi emlékek érintésével.

Sant Pere de Riudebitlles környéke

Fotó: H. Horváth Orsolya

A térségben jelenleg is a fenntartható, aktív és ökoturizmust élénkítő turisztikai pályázatok futnak, amelyek számára pluszforgalmat generálhatnak a külföldi (elsősorban német és francia) valamint a belföldi lakóautós vendégek.

A lakóautós közösségi felületeken már most – 2,5 évvel az átadás után – rengeteg pozitív visszajelzést és ajánlást tudhat magáénak a térség, amiből egyértelműen látszik, hogy sikeres volt a piaci bevezetés.

A hálózat települései: Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Vilobí del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Sant Cugat de Sesgarrigues, Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona és a Pla del Penedès.

*

A szerző desztinációs turisztikai és marketingszakemberként idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on. Korábbi cikkei itt olvashatók.