Egy udvaron találták meg az Alaska Airlines utasszállítójának kiszakadt oldalpaneljét – videó

Forrás: MTI

 2024. január 08. 10:38

Az amerikai légiközlekedési hatóság felszállási tilalmat rendelt el szombaton a Boeing 737-9 MAX modellekre az egyik gép balesete után. A baleset során kiszakadt oldalpanelt vasárnap találták meg.

Egy külvárosi ház udvarán megtalálták azt a kulcsfontosságú alkatrészt, amelynek elvesztése miatt kényszerleszállást hajtott végre az amerikai Alaska Airlines 737 MAX típusú repülőgépe – közölte vasárnap késő este az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB).

Jennifer Homendy közlekedésbiztonsági illetékes sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Nagyon, nagyon szerencsések vagyunk, hogy (az eset) nem végződött valami sokkal tragikusabb módon", miután a gép 26-os üléssorában, ahonnan az oldalpanel kiszakadt, senki nem ült. Hozzátette, "nem incidensről van szó, hanem balesetről", és hangsúlyozta, hogy teljesen másként végződhetett volna az eset akkor is, ha már utazómagasságban, 9-10 ezer méteren történik, amikor az utasok egy része kikapcsolja a biztonsági övet.

Az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-ese Portlandből indult kaliforniai úti cél felé pénteken este, amikor néhány perccel a felszállás után, csaknem 5 ezer méter magasságban a vészkijáratként szolgáló panel kiszakadt az üléssor mellett, jókora nyílást hagyva a jármű törzsén. Ezt követően hirtelen nyomáscsökkenés következett be, amely a beszámolók szerint több tárgyat kiszippantott, így mobiltelefonokat és ruhákat.

Sokkal tragikusabban is végződhetett volna a baleset

Fotó: vy.covers / TikTok

 

A pilóták vészjelzést adtak le, és utasítást adtak az oxigénmaszkok felvételére, majd visszafordultak Portland repülőterére, ahol a gép biztonságosan landolt. A balesetben senki nem sérült meg.

A közlekedési hatóság a baleset nyomán elrendelte a típushoz tartozó gépek egy részének repülési tilalmát, és vizsgálatot rendelt el. Az érintett gép a Szövetségi Légügyi Hatóság nyilvántartása szerint szinte vadonatúj volt, mintegy két hónapja kapta meg a repülési engedélyt, amely idő alatt 140 utat teljesített utasokkal.

Az Alaska Airlines 170 gépét érinti az intézkedés, ami több tízezer utast érintő járattörlésekkel jár.