Alaszka ismét úttörő lesz

Forrás: turizmus.com

 2018. június 10. 19:26

Hadat üzen az egyszer használatos műanyag eszközöknek az Alaska Airlines. Az amerikai légiforgalmi céget máris többen követik.

Egy amerikai légitársaság kezdte el a környezetszennyező eszközök elleni harcot. Az Alaska Airlines bejelentette, hogy hamarosan bambuszból készült keverőpálcikákkal helyettesítik a jelenleg használt műanyagot.

A kávé- és teakeverésre használt eszközből évente 22 milliót használnak fel, ezeket helyettesítik majd komposztálható anyagból készült pálcikákkal. Ezt követően a műanyag szívószálakat tűntetik el a fedélzeti kiszolgálásból. A légitársaság tervei szerint 2020-ig  megszabadulnak a környezetszennyező anyagok 70 százalékától.

Bambuszt használ műanyag helyett

Fotó: turizmus.com

Egy nappal az Alaska Airlines bejelentését követően már egy igazán “nagyhal”, a Mc Donald’s is lépett. Közleményben tudatták, hogy az étteremlánc  következő közgyűlésén  javaslatot tesznek a részvényeseknek arra, hogy a világban üzemelő 36 ezer gyorsétteremből eltüntessék a műanyag szívószálakat. A népszerű gyorséttermi lánc ezen felül arra is kötelezettséget  akar vállalni, hogy 2025-re 50 százalékkal növeli az újrafelhasználható anyagot használatát világszerte.

Ezek a bejelentések  az egyre növekvő műanyag felhasználás fényében  tűnnek különösen fontosnak. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint ugyanis  az ország évente  258 millió tonna műanyaghulladékot “termel” - ugyanez 1960-ban még csak 88 millió tonna volt.

Kapcsolódó cikkek