Albánia bekerült a világ turizmusának vérkeringésébe

 2012. december 04. 16:01

Az elmúlt fél évtizedben megtízszereződött az albán határt átlépők száma, az ország számos másik állammal szemben feloldotta vízumkényszerét, javult az infrastruktúra és az úthálózat minősége is – hangsúlyozta Mira Hoxha, Albánia magyarországi nagykövete, aki hétfőn tett látogatást a Magyar Újságíró Szövetségben, a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály meghívására.

Albánia bekerült a világ turizmusának vérkeringésébe, ma már nemcsak homokos és sziklás részekben bővelkedő csodaszép tengerpartjáért látogatják, hanem hegyeiért is. 40 ezres ágykapacitást mondhatnak magukénak, változatlanul nyitottak a külföldi befektetőkre, de szigorúan megszabják, hogy a tengerparttól hány méterre épülhet szálloda. Számos albán természeti kincs és táj része a világörökségnek, amelynek védelmét komolyan veszik.  Profi reklámfilmek népszerűsítik attrakcióikat, a világ legnevesebb tévécsatornái és újságjai foglalkoznak az eddig szinte titkos aduászként kezelt országgal, részt vesznek a legnagyobb turisztikai vásárokon.
Mira Hoxha rámutatott: sajnálják, hogy megszűnt a Malév, mert a Budapest-Tirana járat is, fontos kapocs volt a két ország között.
Magyarország és Albánia kapcsolatai az utóbbi két évben különösen felerősödtek: mind Sali Berisha albán kormányfő, mind Orbán Viktor miniszterelnök látogatásai ezt bizonyítják. Az ország idén ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját, hazánkkal pedig 90 éve van diplomáciai kapcsolatuk.