Albánia repülőteret épít az Adriai-tenger partján

Forrás: turizmus.com

 2021. december 06. 19:07

Vlorában, az ország déli tengerparti régiójában épülhet fel Albánia harmadik nemzetközi repülőtere.

Albánia harmadik nemzetközi repülőterének építését jelentette be Edi Rama albán miniszterelnök – írja az aerotelegraph.com.

Az új légikikötő Vlorában, az Adriai-tenger partján épül fel, így elsősorban a régió turizmusának fellendítésében lesz nagy szerepe. A beruházás első szakaszával 2025 áprilisában készülnek el a tervek szerint, az ekkor megnyíló terminálban hárommillió utast tudnak majd kezelni évente.

A repülőteret a müncheni repülőtér egyik leányvállalata üzemelteti majd, a beruházást pedig egy nemzetközi konzorcium valósítja meg, amelynek a luganói székhelyű, svájci-koszovói Mabetex-csoport és a török YDA-csoport a tagja.

A 34.000 négyzetméter alapterületű terminál, a 24 repülőgép-állóhely és egy 3200 méter hosszú futópálya építése mintegy 104 millió euróba fog kerülni a számítások szerint. Az üzemeltető 35 évre kapja meg a koncessziót. Az albán kormány 10 éves időtartamra 138 millió euróig bevételi garanciát vállalt a projektre.

Vlora tengerpartja

Fotó: 123rf.com

A repülőtér megépítése nagy jelentőségű a régió turizmusa, de az egész ország gazdasági fejlődése szempontjából. A fejlesztés sok szállodaláncot fog bátorítani, hogy az albán tengerparton ruházzon be – nyilatkozta a lapnak Valon Lluka, a Mabetex vezérigazgatója.

A környezetvédők tetszését azonban nem nyerte el a beruházás. Húsz környezetvédelmi szervezet, köztük a WWF élesen bírálják a projektet, mivel szerintük a repülőtér építése törvénybe ütközik és a lefolytatott környezetvédelmi tanulmány nem felel meg a követelményeknek. A repülőteret a Vjosa-Narta természetvédelmi területen építenék fel, amelyen a vándormadarak Afrikát az Adriával összekötő légifolyosója vezet keresztül. A terület flamingók és más ritka fajok otthona vagy fészkelőhelye, amit a természetvédők szerint nem kellőképpen vettek figyelembe az értékelésnél. A környezetvédelmi szervezetek ezért a beruházás leállítására szólították fel az albán kormányt.