Albániában jártak tanulmányúton a MUISZ tagjai

Forrás: turizmus.com

 2016. október 17. 22:42

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének 25 tagja október 5–9. között tanulmányúton vett részt Albániában a Shkodra Travel & Tours és az Albán Turisztikai Szövetség (ATA) meghívására.

A magyar utazásszervezők az országgal való ismerkedés mellett több szakmai programon is részt vettek. Találkoztak az Albán Turisztikai Szövetség vezetőivel, akikkel a két szövetség közötti együttműködési lehetőségekről egyeztettek, valamint Heizer Antal magyar nagykövettel és Kasnyik Martina külgazdasági attaséval, akinek kiemelkedő szerepe volt a tanulmányút létrejöttében – tájékoztatott a MUISZ elnöke. Erdei Bálint elmondta, kint már kész tényként kezelik a Budapest–Tirana közötti közvetlen járat elindítását, melyet idehaza a Wizz Airt hivatalosan még nem erősített meg. A közvetlen légi kapcsolatra nagy szükség lenne ahhoz, hogy az egyébként különleges adottságokkal rendelkező országba meginduljon a magyar turistaforgalom, mert jelenleg nehézkes az odajutás, jó átszállással is legkevesebb öt óra az út – tette hozzá.

A hazai utazásszervezők hatalmas lehetőséget látnak Albániában – tolmácsolta véleményüket a MUISZ elnöke –, mert a kínálat ár-érték aránya nagyon kedvező. Csodálatos természeti adottságai, gyönyörű tengerpartja, varázslatos hegyei, ókori műemlékei és ősi várai rohamosan fejlődő turisztikai infrastruktúrával párosulnak. Európában szinte páratlan mértékű szállodai építkezések és turisztikai fejlesztések zajlanak az országban, ám nem lehet egyik napról a másikra ledolgozni a múltban gyökerező hiányosságokat. Sok a félkész épület, de főleg a közutak állapota hagy maga után kívánnivalót, így jóval tovább tart eljutni egyik helyről a másikra, mint ahogy megszokhattuk. Aki Albániában autóba száll, annak fel kell például készülnie arra, is hogy bármikor átvonulhat előtte egy birkacsorda, ugyanakkor – mint Erdei Bálint fogalmazott – éppen az ilyen és ehhez hasonló helyi sajátosságok adják ennek a sokáig elzárt országnak a varázsát.

A magyar utazásszervezők csoportja Albániában

A magyar utazásszervezők számára tartalmas programot állítottak össze a szervezők, a csoport megtekintette Shkodra és Kruja városát – utóbbi Hunyadi János szövetségese, Szkander bég szülővárosa –, valamint  Durres, Berat, Apollonia, Vlora, Saranda és Gjirokaster látnivalóit is.