Ajándékba adják a kecskéket ezen az olasz szigeten

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 08:38

Az Olaszországhoz tartozó Alicudin kóbor kutyák vagy macskák helyett kecskéket fogadhatnak örökbe a látogatók. A szigeten ugyanis annyi a gazdátlan kecske, hogy minden érdeklődőnek osztogatják őket.

A Tirrén-tengerben, Szicíliától északra található szigeten mintegy hatszáz kecske kóborol gazdátlanul, azaz minden egyes lakosra hat árva kecske jut. Az ott élőknek gondot okoz a kóbor állatok túlszaporodása, ezért úgy döntöttek, hogy elajándékozzák őket. Ricardo Gullo, a település polgármestere a CNN-nek néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, nem érdekli, hogy az érdeklődők értenek-e az állattartáshoz, ha szereznek egy hajót, akkor szabadon elvihetik a kecskéket a szigetről – miután befogták őket.

Egyszerre akár ötven kecskét is adoptálni lehet, ehhez csak arra van szükség, hogy az „örökbefogadók” április 10-ig e-mailben kérvényt nyújtsanak be az önkormányzathoz.

Alicudi vulkáni szigete – ezúttal kecskék nélkül

Fotó: Alicudi/Facebook

Gullo szerint azért hívták életre az örökbefogadási programot, mert az önkormányzat nem akarja levágni az állatokat, amelyek már betörnek a házakba, és mindent megesznek, amit csak találnak, pusztítást okoznak a parkokban és a kertekben, sőt veszélyeztetik az UNESCO-világörökséghez tartozó kőfalak épségét is. Emiatt csak néhány kecske maradhat Alicudin turisztikai látványosságnak.

A mindössze 5,2 négyzetkilométernyi szigeten körülbelül húsz éve engedte szabadon az állatokat egy gazda. Sokáig nem okoztak semmilyen problémát, békésen legelésztek a sziklák tövében, és állandó szereplői voltak a szigetről készült képeslapoknak. Azonban őrült sebességgel szaporodnak, ezért valamilyen megoldást kellett találni. A polgármester szerint néhányan már érdeklődtek a kecskék iránt, de ha április közepén még nem lesznek elszállítva az állatok, akkor meghosszabbítják a határidőt. Hozzátette: azt szeretnék, ha a kecskéket nem megennék, hanem háziasítanák újdonsült gazdáik, de senkitől nem fogják megkérdezni, hogy milyen céllal viszi el az állatokat.

Alicudi népszerű úti cél a vitorlázók és a vulkánrajongók körében, akik a közeli Strombolit csodálhatják meg működés közben. A sziget a helyi LSD-kenyérről is ismerős lehet, amelyet azonban 1950-ben betiltottak.