Alig egy New York-i metrójegy árát keresik utasonként a légitársaságok

Forrás: turizmus.com

 2023. június 05. 13:19

A IATA főigazgatója szerint a légitársaságok a gazdasági bizonytalanságok ellenére jó úton vannak a nyereséges, biztonságos, hatékony és fenntartható jövő felé.

A világjárvány éveinek elmúltával és a határok megnyílásával, a gazdasági bizonytalanságok ellenére a légitársaságok jó úton vannak a nyereséges, biztonságos, hatékony és fenntartható jövő felé – közölte Willie Walsh, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) főigazgatója a szervezet Isztambulban megrendezett, 79. éves közgyűlésén az AIRportal cikke szerint.

A globális utasforgalom az idei évben meghaladja a 2019-es szint 90 százalékát. A légiközlekedési ágazat teljes bevétele várhatóan 9,7 százalékkal 803 milliárd dollárra nő az előző évihez képest, a nettó nyereség pedig eléri a 9,8 milliárd dollárt. Utóbbi több mint duplája a 4,7 milliárd dolláros 2022. decemberi előrejelzésnek – tette hozzá Walsh.

Ugyanakkor a légitársaságok átlagosan 2,25 dollárt keresnek utasonként, ebből még egy metrójegyet sem lehet megvenni New Yorkban – fogalmazott. Ez az alacsony nyereségességi szint nem fenntartható, de még így is jelentős fellendülést jelent a 2020-as egy utasra vetített 76 dolláros veszteség után.

2023-ban a várakozások szerint mintegy 4,35 milliárdan utazhatnak repülővel

Fotó: 123rf.com

A szektor előtt továbbra is számos kihívás áll, köztük a folytatódó inflációs és költségoldali nyomás, különösen a történelmi csúcsokat döntő üzemanyagárak és a szabályzói díjak terén, emellett egyes területeken még mindig kritikus munkaerőhiány tapasztalható.

A repülőgépgyártók lassan kezelik az ellátási láncban tapasztalható fennakadásokat, amely a költségek növekedése mellett a gépek rendelkezésre állásának romlását is okozza.

A főigazgató kitért arra is, hogy egyes repülőterek és léginavigációs szolgáltatók nem kellően hatékony működése is további terheket ró a légitársaságokra. Példaként említhető az amszterdami Schiphol, amely a 2022-ben tapasztalt komoly torlódásokat követően három éve folytatja az összesen 37 százalékos díjnövelést, az idén 12 százalékkal. Dél-Afrikában a repülőterek 38 százalékos emelést szorgalmaznak, míg egyes léginavigációs szolgáltatók 63 százalékkal növelik tarifáikat. Európában pedig 1,9 milliárd euróval emelték a légiforgalmi irányítás költségalapját tavaly, miközben a járatkésések meghaladták a várt szint háromszorosát, a kapacitás- és környezetvédelmi célokat pedig nem sikerült teljesíteni.

A várakozások szerint 2023-ban mintegy 4,35 milliárd utas lesz, ami megközelíti a 2019-ben mért 4,54 milliárdot – emelte ki.

A cargo volumene várhatóan 57,8 millió tonna lesz, ami a nemzetközi kereskedelmi forgalom erőteljes lassulása miatt a 2019-ben szállított 61,5 millió tonna alá esett.