Áll a bál a pesti alsó rakparton

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. július 21. 18:46

Nem kis megoldandó probléma elé állította a budapesti hajós városnézéseket és egyéb hajós programokat bonyolító utazási irodákat, illetve hajótársaságokat, hogy a BKK egyik napról a másikra bejelentette a pesti rakpart északi részének egyirányúsítását.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) július 19-én, kedden jelentette be közleményben, hogy másnaptól, azaz szerdától, várhatóan 2017 tavaszáig, déli irányban egyirányúsítják a pesti alsó rakpart Margit híd fölötti szakaszát.

Az érintett vállalkozások hónapok óta tisztában voltak vele, hogy a jövő évi vizes világbajnoksággal kapcsolatos építkezések miatt valamikor korlátozásokra kerül sor, azonban a részletekről nem kaptak tájékoztatást. Információink szerint a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) és a Személyhajósok Szövetsége folytatott tárgyalásokat a főváros illetékeseivel, azonban a hajós cégek az ügy kényes voltára hivatkozva nem akartak egyenként nyilatkozni a kialakult helyzetről és arról, hogy a tárgyalások eredményeként várható-e bármiféle könnyítés a turistacsoportok fogadásában. A MAHOSZ elnöksége hétfőre ígérte, hogy eljuttatja lapunknak a turizmusban érdekelt hajósok egységes álláspontját.

 

Egyórás kerülő

A legnagyobb gond jelenleg az, hogy északi irányban a Jászai Mari tér felső rakparti részén, a Margit híd alatt 3,5 méteres magasságkorlátozás van érvényben, és ebbe a kategóriába sajnos beletartoznak a turistacsoportokat szállító autóbuszok is.

A budapesti hajós programokra csoportokat szervező utazási irodák jobbára csak a július 19-én kiadott közleményből értesültek a pesti alsó rakpart közlekedését érintő intézkedésről – mondta el lapunknak Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Bár a változást jelző táblák már 20-án is kint voltak, az egyirányúsítást végül csak 21-én reggeltől léptették érvénybe.

Csütörtökön már csak déli irányban mehetett a közlekedés az alsó rakpart északi szakaszán

Az új forgalmi rend szerint haladó turistabuszoknak a magasságkorlátozás miatt túl nagyot kell kerülniük ahhoz, hogy meg tudják közelíteni a kikötőket, ez Erdei Bálint szerint összességében akár egy órával is megnövelheti a buszok használati idejét, ami tetemes pluszköltséggel jár.

Az utazási irodák elfogadják, hogy az építkezések miatt korlátozásokra van szükség a közlekedésben, azonban úgy gondolják, sokat segített volna nekik, ha megfelelő felkészülési időt kapnak.

Az irodák számára az is problémát jelent, hogy nem tudják, melyik sávban folynak majd a munkálatok, és a kikötők egyáltalán megközelíthetők lesznek-e a következő hónapokban. Erről tájékoztatást fognak kérni az illetékesektől.

Az Újpesti rakpartról ideiglenesen kialakítottak egy visszakanyarodó sávot az alsó rakpartra

A MUISZ egyébként még tavasszal levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy az utazási irodák, szerződéseik teljesíthetősége érdekében, időben értesüljenek a budapesti turizmust érintő nagyobb változásokról, erre a levélre máig nem kaptak választ.

 

Lépésben a Hungárián

A MABEUSZ Közlekedésügyi munkacsoportjának vezetője, Békássy Tamás, aki szintén csak néhány napja értesült a munkálatok megkezdéséről, felhívja a figyelmet, hogy a pesti alsó rakparton kialakult áldatlan helyzet még jobban megnehezíti a repülőtéri transzfereket is. Ezek kivitelezése eddig sem volt egyszerű, gyakorlatilag úgy zajlott, hogy a Bálna vagy a Clark Ádám tér felől jőve a Dráva utcánál megfordultak és visszamentek a transzferek, de most nem tudnak. A szakember el sem tudja képzelni, mi lesz, ha a buszoknak a Hungária körúton kell majd lépésben haladniuk.

A hasonló anomáliák elkerülése érdekében a főváros jóval összehangoltabb működtetésére lenne szükség – mondja.

A turistaprogramokat kínáló hajókhoz egyébként egy-egy este kétszer mintegy 35 busz hozza a csoportokat, a városnéző programokra 17-18 óra tájban, a vacsorázó programokra pedig 20 óra körül. Ezt a vendégmennyiséget kell majd figyelembe venni akkor, amikor az építkezési munkálatok irányítói a parkoló-, valamint ki-és beszállítóhelyekről döntenek.

Ez a csoport csütörtökön este a Margit hídtól gyalogolt a Hófehérke nosztalgiahajóhoz

Kérdéseinket feltettük a fővárosnak is, ahonnan az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.-hez mint illetékeshez irányították szerkesztőségünket, választ egyelőre tőlük sem kaptunk.