Állami segítséget kérnek az olasz utaztatók

Szerző: Pozsonyi Annamária

Forrás: turizmus.com

 2020. március 04. 14:05

Február közepén még sikerült rendben megtartani Észak-Olaszország legnagyobb turisztikai seregszemléjét, a BitMilano2020-at, aztán felütötte fejét a járvány Itáliában.

A február elején Milánóban megrendezett vásárra 68 országból érkeztek kiállítók és látogatók: szállodaláncok, utazásszervezők és ügynökségek képviselői. Az eseményre több mint 40 ezer ember látogatott el a helyiek mellett Görögországból, Svájcból, Spanyolországból, Indiából, Oroszországból és az Egyesült Államokból.

Észak-Olaszország legnagyobb turisztikai seregszemléje, a BitMilano2020

Fotó: Facebook

A legtöbb standdal az idén is az olasz desztinációk képviseltették magukat. A részt vevő szakmai meghívottak nagyra értékelték azt a MyMatching nevű platformot, amelynek segítségével 11.198 üzleti találkozót sikerült tető alá hozni.

A vásáron az olasz szolgáltatók még azt jósolták, hogy a külföldről érkező vendégeknek köszönhetően a forgalom 4 százalékkal nő, míg a belföldi turizmus esetében 2,9 százalékos növekedést prognosztizáltak 2020-ra.A tendenciák alapján arra számítottak, hogy az utazók továbbra is a különleges élményeket keresik utazásaik során, a legtöbben a gasztronómia és borok, a kulturális turizmus és az ökoturizmus iránt érdeklődnek.

A kiállítást követően azonban Észak-Olaszországban megjelent a koronavírus, negatív hatásai miatt az olasz utazási szakma a kormánytól kért segítséget.

 

Alig érkezik turista Olaszországba

A kialakult helyzet súlyos helyzetbe hozta az olasz turisztikai szolgáltatókat. Az Olaszországba érkező turisták száma minimálisra csökkent, a külföldre irányuló utazás szintén leállt, mivel számos desztináció bezárta kapuit az olaszok előtt, példátlan károkat okozva ezzel az utazási irodáknak.

Az Olaszország és Kína között közlekedő járatok éppen a két ország idei évre tervezett kulturális és idegenforgalmi együttműködésének idején álltak le, ezen túl számos csoportos utazás és iskolai tanulmányút marad el. Mivel az oktatási intézmények elállhatnak az utazási szerződésektől, számukra vissza kell téríteni a befizetett utazások teljes költségét.

Az egyik népszerű olasz úti cél, a Comói-tó

Fotó: 123rf.com

Az ország egyes részein a márciusra szóló foglalások csaknem 90%-át törölték mintegy 200 millió euró értékben az olaszországi szállodák, a B&B szálláshelyek és az utazási irodák adatai alapján, de ez a szám nem tartalmazza még a közlekedési vállalatok, az idegenvezetők, a bárok, az éttermek és üzletek veszteségeit.

 

Állami segítségben reménykednek az utaztatók

„Az idegenforgalom válságban van; a COVID-19-járvány negatív következményeinek kivédése érdekében azonnali beavatkozást kérnek az ágazat olasz szereplői” – jelentette ki Ivana Jelinic, az Olasz Utazási és Idegenforgalmi Irodák Szövetségének (FIAVET) elnöke.Az olasz utazási irodák azt kérik a légitársaságoktól, hogy a koronavírus miatt visszamondott jegyek árát térítsék meg számukra, amit eddig számos külföldi cég megtagadott.A szövetség közben sürgeti a közlekedési minisztériumot és a IATA-t is, hogy erre szabályzatban kötelezze a légitársaságokat.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az olasz szolgáltatók azt is szeretnék elérni, hogy Olaszország kormánya csökkentse a dolgozók után fizetendő járulékokat, illetve az adóterheket a szektorban.

Ez azért is indokolt lenne, mert az ágazat – ami az olasz GDP mintegy 13 százalékát képviseli – krízishelyzete kihat az egész gazdaságra. Ha a pánik folytatódik, több ezer vállalkozás kerülhet válságba, különösen a kicsik – írja a thelocal.it.

 

Bezárják az oktatási intézményeket Olaszországban

Március 15-ig minden olaszországi oktatási intézmény működését felfüggesztik a koronavírus-fertőzés terjedése miatti óvintézkedésként –jelentette be Lucia Azzolina oktatási miniszter szerda este – tudósított az MTI.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az intézkedés révén el akarják kerülni a kórházak telítettségét. A kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsödéktől az egyetemekig. Eddig kizárólag a Covid-19 fertőzéstől leginkább érintett északi tartományokban tartottak zárva az iskolák, egyetemek.    Sajtóértesülések szerint a kormány az egész országra kiterjeszti az északi régiókban már tíz napja érvényes többi óvintézkedést is, köztük a múzeumok, mozik bezárását. Giuseppe Conte a következő órákban és napokban újabb intézkedések bevezetését ígérte.A szerdai újságokban megjelentett felhívásban a római kormány arra figyelmeztette az olaszokat, minél kevesebb emberrel találkozzanak, tartsanak egymástól egy méteres távolságot, ne fogjanak kezet, ne csókkal köszöntsék egymást.

Minden 65 évnél idősebb olaszt arra kértek, ne menjenek utcára, mivel a vírusfertőzés lefolyása az ő esetükben súlyosabb tünetekhez vezethet. A csoportos és tömegesemények tervezett felfüggesztése közt szerepel a labdarúgó bajnokság összes találkozójának zárt ajtók mögötti rendezése.

 

Több mint százan haltak meg a koronavírus miatt Olaszországban

Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője közölte, hogy a halálozási ráta 3,47 százalékos. Az utóbbi egy nap alatt huszonyolccal emelkedett az elhunytak száma. Az igazoltan fertőzöttek száma 2706-ra emelkedett, 55 százalékukat Lombardia, 19 százalékukat Emilia Romagna, 12 százalékukat Veneto tartományban regisztrálták.Olaszország többi részén alacsonyabban az arányok. Intenzív osztályon 295 személyt kezelnek, 276 az eddigi gyógyultak száma.