Állami támogatás román és ciprusi turisztikai vállalkozásoknak

Forrás: turizmus.com

 2021. április 19. 13:10

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Románia újabb támogatást nyújtson az utazási szektor válság sújtotta vállalkozásainak, összesen mintegy 500 millió euró értékben. Cipruson a helyi tour operatorok támogatását hagyták jóvá.

Az Európai Bizottság jóváhagyása után Románia a tavaly kiesett forgalom 20 százalékára rúgó támogatást nyújthat az utazási szektor válság sújtotta turisztika vállalkozásainak, ideértve a szállodákat, éttermeket és utazási irodákat – közölte az európai utazási irodai szövetségeket tömörítő ECTAA közleménye alapján a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A közvetlen támogatást a romániai turisztikai vállalkozások a kiesett árbevételük 20 százalékáig vehetik igény, ehhez a 2019, illetve 2020. január elseje és 2020. december 21. közötti foglalásaikat veszik figyelembe. Az Európai Bizottság elfogadta, hogy a támogatásra szükség van a vállalkozások likviditása és további működésük fenntartása érdekében.

Brassói terasz 2019 nyarán. Akkor még nyoma sem volt a válságnak Romániában

Fotó: 123rf

A Bizottság szintén jóváhagyta, hogy a ciprusi kormányzat nyolcmillió euróval támogassa a járvány által sújtott tour operatorokat (beutaztató irodákat). A közvetlen támogatást azok az irodák igényelhetik, amelyeknek érvényes szerződéseik voltak légitársaságokkal larnacai, illetve paphosi járatérkezéssel.


A döntés hátteréről Hajdu Attila, a MUISZ nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke lapunknak elmondta: Európa-szerte egyre több ország látja be, hogy az üzleti élet "vére" az árbevétel, amely tavaly sokaknál elapadt, sőt, a visszatérítések révén elfolyt, ezért támogatják a világjárvány által legsúlyosabban érintett, ám a munkáltatói és adófizetői kötelezettségeitől nem mentesített utazási irodai szektort is árbevételkiesés-kompenzáló módszerekkel.

Írország volt az egyik első, amely már tavaly is ágazatspecifikusan, heti 5000 euróig állta az utazási irodák kiesett forgalmát – tette hozzá.