Állatbarát turizmus – kinek az érdeke?

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 21. 10:38

Egyre több az olyan turista Svédországban, aki nem vásárol állati eredetű ajándéktárgyakat, nem cipelteti magát szamárral egy görög szigeten, nem tapsol táncoló medvének, nem eteti hallal a delfineket a koszos vízű, szűkös medencében és nem utazik elefántháton.

Amikor valaki megvásárol egy utat, előtte érdeklődjön az utazási irodánál, hogy az út során kapcsolatba kerül-e valamilyen módon vadállatokkal – javasolja a svéd www.djurensratt.se honlap. A tudatos turista a közösségi médián keresztül felhívja a figyelmet azokra a helyekre, ahol az állatok láthatóan szenvednek az egész napos dresszírozástól. A  honlapot egyre többen látogatják meg utazás előtt, a jövőben pedig szeretnék az állatvédelemben élenjáró utazási irodákat állatbarát jelzővel ellátni.

Más kérdés persze, hogy ezekben az országokban sok millióan élnek az állatokból, és az európai turistákat arra szoktatták, hogy igénybe vegyék ezeket az attrakciókat. Azok a milliók, akik ott az utcán nyomorognak, nem nagyon értik, miért gond az állatok kizsákmányolása.

A tudatos turista tevére sem ül

Fotó: pixabay.com

De nem csak Ázsiában vagy Afrikában találni furcsa szokásokat az állatokkal kapcsolatban. A Telegraph idézi egy család franciaországi utazásáról szóló blogot, amelyben beszámolnak róla, mennyire meglepte őket az a tény, hogy Nimesben bikaviadalokat tartanak. Ráadásul tízéves kisgyermekükkel látogattak el a városba és egyes programokra. A blogíró édesanya és egyben pszichoterapeuta szerint megdöbbentő volt látni, hogy a gyerekre milyen hatást tett a bikát órákig tartó kínzása. Bár a rajzfilmek és a képregények is tele vannak erőszakos cselekedetekkel, a véres valóság egészen más volt. A Nimesben található régi római arénában évszázadok óta tartanak operaelőadásokat és bikaviadalokat is.