Május 1-jétől újra pályán a Zselici Csühögő, őszig meg sem áll

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 16:07

Az Almamelléki Állami Erdei Vasút május 1-től ismét várja az utazóközönséget. A Zselici Csühögő a munkaszüneti napon indul és egészen őszig meg sem áll. A hat kilométer hosszú pálya lenyűgöző tájakon vezet végig, ahol megelevenedik a történelem és kézzel fogható a természet.

A kisvasút néhány év kihagyás után, 2023-ban jelentős átalakulást követően indult újra. A munkák során az Almamelléki ÁEV teljes nyomvonala rekonstruáláson esett át, beleértve a kitérőket, megállóhelyeket, útátjárókat, az átereszeket és a vízelvezető rendszert.

Az Almamellék és Sasrét között futó több mint százhúsz éves vasútvonal teljes körű felújítása méltó szimbóluma a régió gazdag erdei és történelmi örökségének.

A pálya, a járműpark és az állomások megújítása mellett egy új panorámakocsit is üzembe helyeztek, ami lehetővé teszi, hogy az utasok még közelebbről élvezhessék a természetet. Almamelléken a korábban csak vasúttörténeti bemutatóhely kiegészült a környék egykori birtokosa, Báró Biedermann Rezső korát megidéző interaktív kiállítással.

A Csühögő hat kilométeres pályája lenyűgöző tájakon vezet végig

Fotó: Mecsekerdő

Az újraindulás időpontja mellett, május 11-ét is érdemes megjegyezni, mert a Mecsekerdő Zrt. idén is megrendezi a hagyományos programként számon tartott Kisvasúti napot. Az eseményen a kisvasút mindkét végállomásán, Almamelléken és Sasréten is színes programokkal várják a látogatókat.

Az Almamelléki állomáson a „Biedermannok öröksége” című kiállítás, valamint az interaktív gazdaság- és vasúttörténeti tárlat nyújt betekintést a környék múltjába.

Sasréten a család minden tagja megtalálhatja a számára érdekes programot: a Hangoló Zenés Gyermekszínház előadásától kezdve, a solymászbemutatón át, egészen Sár József entomológus előadásáig. Az íjászat, arcfestés és a buborékfúvás mellett, a Mecsextrém Park játékai is garantálják a szórakozást.

A matuzsálemi korú kisvasút naponta több alkalommal teszi meg az utat Almamellékről Sasrétre és vissza.

A menetjegyek mindkét állomáson válthatók, a gyerekek és nyugdíjasok számára 1500 forint, míg a felnőttek 3500 forintért utazhatnak a kisvasúton, és vehetnek részt az egész napos programokon. A részletes program a Mecsekerdő Facebook-oldalán, az esemény alatt található.