Alpesi csúcsok csoki kalandtúrával

 2014. április 15. 11:29

A világ legmeredekebb hegyi vasútjának születésnapjával, csokoládé kalandtúrával és más újdonságokkal készül a svájci Luzern és régiója az idei szezonra.

Idén júniusban ünnepli 125. születésnapját a Luzern házi hegyének is nevezett Pilatus fogaskerekűje, amely a világ legmeredekebb pályájú vasútja. Az egyedülálló mérnöki remekmű 1889-ben 400 nap alatt készült el, 600 ember munkájának eredményeként. A 2132 méter magas Pilatusról csodálatos kilátást nyújt a Vierwaldstätti-tóra és az Alpok 73 hegycsúcsára. A csúcsra épített Pilatus Kulm Hotelt működésének 120. évében, 2010-ben teljesen felújították, így ma Svájc egyik legszebb műemlék szállodája. A vasútvonal Fräkmüntegg nevű megállójában 2014-ben új étterem nyílik.

 

Új vonzerővel gazdagodik Luzernben a Svájci Közlekedési Múzeum. A Lindt csokoládémárka szakmai alapítványával karöltve dolgozták ki az idén júniusban megnyíló multimédiás Svájci Csokoládé Kalandtúrát, amely ismeretterjesztő módon kalauzolja végig a látogatót a csokoládé útján a kakaóbab termesztésétől, a Svájcba szállításon keresztül a gyártásig és a késztermékekig. A multimédiás utazáson minden érzékszervet – látást, hallást, szaglást, ízlelést, tapintást – bekapcsolnak a felfedezésbe.

 

Az Európa első hegyi vasútjával büszkélkedő Rigi, amelynek csúcsáról már Viktória királyné is megcsodálta a naplementét, 100 kilométeres túraúthálózatával és a Mario Botta sztárépítész tervei alapján készült Rigi-Kaltbad ásványvizes fürdővel és spa-val eddig is remek kikapcsolódási lehetőségeket kínált. Mindezt megfejeli a 2014-ben kiépülő Rigi-túraút, amelynek mentén pihentető oázisok és a mintegy 40 wellnessállomás nyújtanak majd teljes feltöltődést.