Amadeus-parti NDC-vel fűszerezve

Forrás: turizmus.com

 2018. január 31. 15:12

Évindító partit rendezett partnereinek a Spoon hajón az Amadeus, a látványos eseményen szóba került az elkövetkezendő évek egyik legizgalmasabb témája, az NDC is.

Bevezetőjében Szula Márk, a társaság magyarországi igazgatója kiemelte, hogy technológiai forradalom zajlik körülöttünk, ugyanakkor az események értelmezését nehezíti, hogy sokszor egymásnak ellentmondó információk kerülnek napvilágra, nem kis részben a légitársaságoktól. Az egyik ilyen, sok vitát gerjesztő téma a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) új kommunikációs platformja, az NDC.

Szula Márk elmondta, hogy 2017-ben 509 ezer szegmenst foglaltak a magyarországi utazási irodák az Amadeus rendszerében, ami 1,5%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, így a társaság megtartotta piaci részesedését.

Mint megtudtuk, 9%-kal bővült tavaly a rendszeren keresztül történt szállásfoglalások száma, 12%-kal pedig az autóbérléseké. Ezeknek a termékeknek az aránya azonban még mindig csak az összes foglalás 5%-át teszi ki.

Örvendetesen nő ugyanakkor a webalapú terminált használó irodák száma is, arányuk már 66%. Növekszik a lefoglalt túrák száma is, a tavalyi 16 ezer TOMA /Bistro-foglalással hazánk teljesít a legjobban a régióban. A társaság arra a legbüszkébb, hogy az Amadeus Magyarországnál az ügyfélelégedettség 97%-os.

Szintén pozitív fejlemény, hogy a társaság tavaly kétszerannyi szakembert, több mint 200 főt képzett ki a rendszer használatára, mint egy évvel korábban. December óta új munkatárs is erősíti a csapatot Márk Emese személyében. Szula Márk végezetül megemlítette, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon nyilvánosságra hozott vállalati fenntarthatósági lista 16. helyén szerepel az Amadeus.

Pawel Rek, a társaság regionális vezetője az IATA új kommunikációs protokollját mutatta be a hallgatóságnak. Mint elmondta, az utóbbi időben a légitársaságok egyre inkább kontrollálni akarják, hogy ki vásárolja meg a termékeiket, ezzel egyidőben növelnék a bevételeiket és az ügyfelek lojalitását is.

Pawel Rek

Fotó: turizmus.com

Ezért érdekük egy értékesítési csatornáktól és üzleti modelltől független kommunikációs protokoll létrehozása, így jött létre az NDC sztenderd, amelynek első változata már 2014-ben megszületett. Ennek segítségével például egyes országok vagy utazási irodák számára specifikus árakkal, ajánlatokkal tud előjönni az adott légitársaság. A lényeg, hogy a végső terméket nem egy közvetítő, hanem a légitársaság állítja össze az utasnak.

Rek szerint azonban az elmélet és a napi gyakorlat között meglehetős ellentmondás van: „Az IATA NDC jelenleg nem létezik. Amit látunk, az nem egy konzisztens rendszer”.

A jövő azonban biztató, várhatóan 2018-ra születik meg a 18.1-es NDC-verzió, amely remélhetőleg már valóban jól működik majd.

Az előadás végén díjazták a legjobban teljesítő partnereket:

1. A legdinamikusabban növekedő helyi partner - 1000 ÚT

2. A legtöbb ATSME-foglalást készítő partner – GRUBER Travel

3. A legproduktívabb helyi partner – GlobeAir

4. A legtöbb TOMA-foglalást készítő partner – AMAZON TRAVEL

5. A legtöbb Amadeus megoldást használó partner – MAURI

6. A legaktívabb Amadeus Ticket Changer használó partner – AMEX GBT

A hivatalos program után vacsora, majd zenés-táncos mulatság következett.

Utazási irodai partnerek az Amadeus évnyitóján

Fotó: turizmus.com