Amerikai beléptetés Arlandán?

Forrás: turizmus.com

 2016. november 07. 13:53

Az Egyesült Államokba tartó svéd turisták a tervek szerint hamarosan már a stockholmi Arlanda repülőtéren áteshetnek az útlevél ellenőrzésen – írja a vagabond.se turisztikai magazin.

A Svédország és az USA által nemrég aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy a jövőben az Amerikába tartó turisták már Stockholmban átessenek az egyesült államokbeli belépéshez szükséges útlevél ellenőrzésen, vagyis a „preclearance”-en. Így megérkezéskor mentesülnek a hosszadalmas procedúrától, és leszállás után egyenesen felvehetik csomagjaikat vagy át is szállhatnak.

 

A terv gyakorlati kivitelezése érdekében az arlandai repülőteret várhatóan 400-500 millió svéd koronás beruházással át kell majd építeni, és amerikai határőröket kell alkalmazni.

Bár a megállapodást a svéd kormány már aláírta, most indul egy jogharmonizációs vizsgálat. Egyes hírek szerint ezzel 2018-ra végeznek, és akkor fog a kormány végleges döntést, illetve végrehajtási határozatot hozni.

Nem Arlanda lesz az első légikikötő, amely „gyorsított” amerikai belépést kínál Európában: Dublinban már évek óta sikerrel működik a rendszer.