Amerikai vízumstop Oroszországban

Forrás: MTI

 2017. augusztus 21. 13:33

Felfüggeszti Oroszországban az Egyesült Államok a nem bevándorlási vízumok kiadását. A lépést az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentéssel indokolja az USA moszkvai nagykövetsége.

A szerdától érvényes döntésről honlapján adott hírt hétfőn az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség. A vízumkiadás a moszkvai diplomáciai képviseleten augusztus 23-tól szeptember 1-ig, a Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban működő konzulátusokon pedig határozatlan ideig szünetel majd.

A követség közölte, hogy a konzuli elbeszélgetések elmaradnak, és azokkal, akik már beadták a vízumigényléshez szükséges irataikat, a későbbiekben közlik majd, hogy miként kérhetnek majd új időpontot.

Válaszul a vele szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására Moszkva július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie a nagykövetsége és három konzuli képviselet személyzetének létszámát. Megfigyelők szerint Washington erre egyebek között az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták szabad mozgásterületének korlátozásával reagálhat.

Kapcsolódó cikkek

Nem kell vízum Katarba

2017. augusztus 10.